Cine au fost faraonii înmormântați în necropola Abusir, bijuteria funerară a Egiptului Antic?
Oamenii antici acordau o atenție deosebită vieții de apoi și, prin urmare, ritualurile lor funerare erau destul de elaborate și grandioase. Acest lucru este valabil mai ales în cazul faraonilor care și-au construit pentru ei înșiși morminte și complexe piramidale somptuoase. Una dintre cele mai importante necropole regale se află la Abusir – Casa lui Osiris – un vast câmp funerar în apropiere de Giza.
Necropola Abusir reprezintă un cimitir antic situat în deșertul egiptean, la aproximativ 15 kilometri (10 mile) la sud de Giza. Acest sit adăpostește un număr mare de piramide, temple și morminte care datează din perioada Vechiului Regat al Egiptului antic, întins între anii 2686 î.Hr. și 2181 î.Hr. Situl a fost folosit pentru înmormântarea faraonilor din Dinastia a V-a, printre care Neferefre, Nyuserre Ini și Sahure.
Abusir face parte din așa-numitele „Câmpuri ale Piramidelor”, alături de Saqqara, Giza și Dahshur, – o serie de complexe funerare egiptene antice situate pe o distanță de 30 de kilometri pe platoul deșertului vestic, în apropiere de vechea capitală Memphis, în Egiptul de Jos, astăzi în Giza.
În 1902, pionierul egiptolog Ahmed bey Kamal a fost cel care a descoperit necropola Abusir
Cu toate acestea, abia în anii ’70 situl a fost excavat în mod corespunzător de o echipă de arheologi cehi condusă de Miroslav Verner. De-a lungul anilor, echipa a descoperit mai multe structuri și artefacte importante care au contribuit la elucidarea vieții și culturii în perioada Egiptului antic. De atunci, Abusir s-a dovedit a fi unul dintre cele mai importante situri arheologice din Egipt.
Cele mai notabile particularități ale necropolei de la Abusir sunt complexele de piramide răspândite pe tot cuprinsul sitului. Aceste structuri impresionante au fost construite pentru a servi ca morminte ale faraonilor din Dinastia a V-a.
Una dintre cele mai impresionante construcții din Abusir o reprezintă Piramida lui Sahure. După cum sugerează și numele, această structură a fost construită pentru faraonul Sahure, cel care a condus Egiptul timp de aproximativ 13 ani de la începutul secolului al XXV-lea î.Hr. Piramida măsoară aproximativ 79 de metri pe fiecare latură și are o înălțime de 47 de metri. Construcția este remarcabilă datorită hieroglifelor sale care descriu scene din viața și domnia lui Sahure.
O altă structură importantă de la Abusir este Piramida lui Neferirkare Kakai
Piramida este cea mai înaltă din sit și se remarcă prin designul său destul de neobișnuit, care se abate de la normele vremii. În locul unei forme tradiționale piramidale, structura seamănă mai degrabă cu o piramidă în trepte, cu mai multe niveluri de dimensiuni descrescătoare. La moartea faraonului, lucrarea a fost terminată de succesorii săi, dar a fost oarecum grăbită, fiind folosite materiale de calitate inferioară.
Piramida faraonului Nyuserre Ini, cel mai avid constructor dintre toți conducătorii dinastiei a V-a, este cea mai bine conservată structură din necropolă. De asemenea, este ultimul mormânt al unui rege construit în acest loc, deoarece succesorii săi au fost înmormântați în altă parte, îndeosebi la Saqqara.
În trecut, piramida era impunătoare, având o înălțime de aproximativ 52 de metri, fiind construită dintr-un calcar de calitate superioară.
Pe lângă piramide, necropola de la Abusir găzduiește mai multe morminte ale unor înalți oficiali din acea perioadă. O mastaba reprezintă o structură dreptunghiulară cu acoperiș plat care a fost folosită drept clădire funerară de-a lungul istoriei Egiptului Antic. Cea mai notabilă mastaba de la Abusir este cea a lui Ptahshepses, puternicul vizir al faraonului Nyuserre. De asemenea, sunt prezente și mastabele contelui Kakaibaef și ale prințului Nakhtsare.
Necropola de la Abusir este un sit fascinant ce oferă o multitudine de informații despre viața și cultura Egiptului antic. De la piramidele și templele sale impresionante până la mormintele și structurile mai mici, situl este o comoară de artefacte istorice care i-au ajutat pe arheologi să reconstituie povestea acestei civilizații. În ciuda vechimii sale și a uzurii cauzate de trecerea anilor, situl rămâne un simbol important al ingeniozității și creativității egiptenilor antici.