Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Israelul și teama față de comunicatul comun sovieto-american surprinsă printr-o telegramă secretă
Articole online

Israelul și teama față de comunicatul comun sovieto-american surprinsă printr-o telegramă secretă

Palestina

Israelul și teama față de comunicatul comun sovieto-american surprinsă printr-o telegramă secretă

Ambasadorul Republicii Federale Germane în Israel, Jesco von Puttkamer, a discutat cu reprezentanții israelieni și a observat că aceștia erau îngrijorați cu privire la chestiunea palestiniană și la comunicatul comun sovieto-american. Existau temeri conform cărora SUA și URSS ar putea ajunge la înțelegeri care să afecteze interesele Israelului.

Către tovarășul Cornel Pacoste,

„Jesco von Puttkamer [a adăugat] că a primit recent o notă de la ambasadorul vest-german la Washington care, într-adevăr, demonstra că poziția SUA față de palestinieni a căpătat noi nuanțe.

Americanii vorbesc deschis despre necesitatea identificării unei soluții pentru chestiunea palestiniană în contextul rezolvării conflictului din Orientul Mijlociu și subliniază că ar fi necesar un acord asupra formulei adecvate care să asigure participarea reprezentanților palestinieni la Conferința de Pace de la Geneva.

S.Z. Abramov, deputat și vicepreședinte al Knesset-ului și Avigdor Dagan, șef de departament în cadrul Ministerului israelian al Afacerilor Externe, ne-au declarat că americanii au fost nevoiți să cedeze în fața insistențelor sovietice, acceptând includerea în comunicatul comun a unor referiri la „interesele legitime” ale palestinienilor. Cu toate acestea, este dincolo de orice îndoială că există elemente noi în poziția americană, asupra cărora Israelul va cere clarificări. Din păcate, în acest moment, americanii evită să intre în detalii, ceea ce creează o anumită [stare] de incertitudine pentru Israel.

Avigdor Dagan ne-a precizat că reprezentanții Departamentului de Stat [manifestă] o [anumită] tendință pentru a-i calma pe israelieni și pentru a le oferi asigurări potrivit cărora SUA vor ține cont de interesele Israelului. De asemenea, ei arată că SUA nu au acceptat propunerea Uniunii Sovietice ca în comunicatul [comun] să fie menționată OEP și participarea reprezentanților acesteia la Conferința de la Geneva. Guvernul israelian va dezbate aceste chestiuni în cadrul ședinței de guvern de la sfârșitul acestei săptămâni.

Tovarășul Sasha Hanin, membru al Biroului Politic al Partidului Comunist din Israel, a menționat că partidul său [are] un punct de vedere favorabil asupra rezultatelor vizitei lui Nixon la Moscova, inclusiv a mențiunilor referitoare la conflictul din Orientul Mijlociu. Oficialii israelieni, după ce inițial au ignorat implicațiile întâlnirii sovieto-americane pentru conflictul arabo-israelian, încep acum să manifeste îngrijorare.

În unele comentarii din presă, [care] reflectă poziția cercurilor guvernamentale, există opinii conform cărora actualul comunicat sovieto-american se referă la drepturile legitime ale popoarelor din Orientul Mijlociu, inclusiv la interesele poporului palestinian, [care] au întâietate față de drepturile de existență ale statelor din regiune. Acest lucru poate fi interpretat ca [o dovadă] a dorinței [americane și sovietice] de a acorda o poziție mai proeminentă chestiunii palestiniene decât cea din comunicatul din 1973, care făcea referire mai întâi la drepturile statelor din regiune și apoi la interesele popoarelor. Haaretz a relatat că un punct de vedere asemănător a fost exprimat de Yigal Allon la ședința cabinetului din 7 iulie, unde a prezentat un raport preliminar privind vizita președintelui Richard Nixon în URSS.”

În concluzie, întâlnirile și discuțiile menționate în fragmentele citate arată complexitatea și sensibilitatea chestiunii palestiniene și modul în care aceasta problemă afectează relațiile internaționale și interesele statelor implicate. În contextul în care Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică jucau un rol important în regiune, evoluțiile din poziția lor cu privire la palestinieni aveau un impact semnificativ asupra dinamicii politice din Orientul Mijlociu.

Sursa: Wilson Center, Arhivele Digitale

 

 

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola