Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Situația critică a palestinienilor în fața invaziei israeliene din Liban. Tensiuni în Biroul OEP din București
Articole online

Situația critică a palestinienilor în fața invaziei israeliene din Liban. Tensiuni în Biroul OEP din București

Situația critică a palestinienilor în fața invaziei israeliene din Liban. Tensiuni în Biroul OEP din București

Ministerul de Interne

STRICT SECRET

Unitatea militară 0620

În data de 22 iulie 1982, liderii palestinieni Khaled el-Sheik, Ahmad al-Assad și Abu Doleh s-au întâlnit în Biroul OEP din București și au discutat despre invazia israeliană în Liban.

Au aflat că situația palestinienilor era critică, israelienii luând peste 61.000 de prizonieri. Cu toate acestea, exista un număr suficient de luptători palestinieni și voluntari din alte țări arabe care puteau continua lupta cu israelienii în Beirut (6.000 de luptători, plus voluntari din Yemen și din alte state arabe).

Abu Doleh a menționat că liderii OEP se aflau în siguranță în buncărele subterane și că sistemul de protecție al Beirutului împiedica intrarea israelienilor în oraș.

„Conducerea OEP consideră că numărul victimelor este deja prea mare (40.000 de morți), astfel încât acum este pusă sub semnul întrebării existența națiunii [palestiniene]. Deși Yasser Arafat a primit o telegramă de la liderul libian [Gaddafi], care conținea câteva propuneri pentru rezolvarea conflictului, [Arafat] nu a răspuns. Aceeași telegramă a fost trimisă lui Hafez al-Assad, căruia Gaddafi i s-a plâns de tăcerea lui Yasser Arafat. Arafat a delegat un reprezentant să se întâlnească cu Hafez al-Assad în Damasc pentru a discuta situația.

Abu Doleh nu a dat detalii despre conținutul discuțiilor [cu Hafez al-Assad], dar când [‘MARIAN’] l-a întrebat despre cum a reușit Abu Houl să rupă asediul, el a răspuns că, deși au existat trădători precum An Ahage Ismail – liderul armatei Saida, care a fugit la Damasc, există încă unii „patrioți” printre membrii Falangelor din Beirutul de Est, care pot introduce și scoate pe oricine din Beirut pentru 20.000 de dolari.”

Tensiuni în Biroul OEP din București

„Incidentele din 2 iulie 1982 dintre unii studenți palestinieni și angajații Biroului OEP, sursa [noastră] a declarat că aceștia din urmă sunt încă nemulțumiți de lipsa de inițiativă a autorităților române pentru a-i prinde [pe studenți] și a-i preda [Biroului OEP]. Prin urmare, până în prezent, Khaled el Sheick și Ahmed al-Assad poartă arme asupra lor pentru a se răzbuna pe [studenții] în cauză. ‘MARIAN’ a declarat că, înainte cu trei zile [de întâlnirea sa], l-a văzut pe Ahmed al-Assad având asupra sa o armă americană, un JVL cu șase gloanțe. Ahmed al-Assad a precizat că știa [foarte bine] când să tragă cu el.”

Astfel, situația critică a palestinienilor în fața invaziei israeliene din Liban a generat tensiuni în Biroul OEP din București, evidențiind vulnerabilitatea și determinarea palestinienilor în fața provocărilor și amenințărilor la adresa națiunii lor.

„- Sursa noastră ne-a furnizat aceste informații în urma instrucțiunilor pe care i le-am dat.

– Persoanele pe care le-a menționat se află sub supravegherea unității noastre S.3, unde vom depune o copie a acestui memoriu.

– ‘Marian’ a fost instruit să urmeze pregătirea pe care i-am oferit-o prin operațiunea ‘0906/82’.”

Sursa: Wilson Center

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola