Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Întâlnirea istorică dintre Yasser Arafat și studenții palestinieni la Biroul OEP din București
Articole online

Întâlnirea istorică dintre Yasser Arafat și studenții palestinieni la Biroul OEP din București

ceausescu

Pe data de 25 mai 1981, între orele 15:00 și 16:20, în incinta Biroului Organizației pentru Eliberarea Palestinei din București (OEP), Yasser Arafat s-a întâlnit cu 150 de studenți palestinieni și angajați ai Biroului.

Întâlnirea istorică dintre Yasser Arafat și studenții palestinieni la Biroul OEP din București

STRICT SECRET

Nr. 0620/D/003105/25.05.1981

Copie nr. 3

„Memoriu [despre o întâlnire între Yasser Arafat și studenții palestinieni]”, Nr. 0620/D/003105/25.05.1981

În discursul său, Yasser Arafat a subliniat rolul OEP în lupta împotriva imperialismului și a sionismului, precum și necesitatea de a intensifica operațiunile și de a diversifica metodele de luptă, dar și de a consolida unitatea Ligii Arabe împotriva Israelului și a susținătorilor săi.

Acesta a menționat faptul că [OEP] își datorează succesele politice și militare obținute în 1967 în urma alianței sale cu Siria și a sprijinului concret pe care l-a primit din partea majorității statelor din regiune. Strategia americano-israeliană are ca scop înfrângerea Siriei, cel mai important aliat al poporului palestinian, la nivel internațional.

În plus, Arafat a precizat că țările vest-europene trebuie să-și sporească presiunea pe care o exercită asupra Israelului și să oblige acest stat să adopte o soluție politică pentru rezolvarea situației din regiune

În ceea ce privește vizita sa în țara noastră, acesta i-a informat pe cei prezenți că discuțiile pe care le-a avut cu „fratele meu, tovarășul Nicolae Ceaușescu, s-au axat pe problema identificării unei soluții politice pentru soluționarea conflictului din regiune și sper că aceste discuții vor avea un rezultat pozitiv”.

În încheiere, Yasser Arafat a evidențiat faptul că poporul palestinian beneficiază de un sprijin material și moral considerabil din partea statelor socialiste, în primul rând din partea Uniunii Sovietice.

Autoritățile române au decis să supravegheze studenții și angajații Biroului OEP

După plecarea lui Yasser Arafat din biroul OEP, cei prezenți au declarat că vizita acestuia în România și întâlnirea cu studenții palestinieni reprezintă un eveniment istoric pentru Uniunea Studenților Palestinieni din România.

„Unitatea Specială de Combatere a Terorismului, împreună cu Direcția I, Direcția a III-a și Unitatea de Poliție Municipală – București, va continua supravegherea studenților palestinieni și a angajaților Biroului OEP, pentru a afla reacția acestora la vizita lui Yasser Arafat în România și pentru a preveni eventualele operațiuni ostile desfășurate împotriva țării noastre.”

Sursa: Wilson Center

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola