Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Iranul pare să folosească imitații chinezești ale unor piese occidentale pentru a construi drone sinucigașe utilizate în războiul Rusiei din Ucraina
Articole online

Iranul pare să folosească imitații chinezești ale unor piese occidentale pentru a construi drone sinucigașe utilizate în războiul Rusiei din Ucraina

drona

Iranul pare să folosească imitații chinezești ale unor piese occidentale pentru a construi drone sinucigașe utilizate în războiul Rusiei din Ucraina

În ultimele două luni, forțele rusești s-au bazat pe sistemele de drone explozive Shahed-136 ale Iranului pentru a lovi infrastructura critică a Ucrainei, în cadrul unui blitz terorist în curs de desfășurare în întreaga țară. Potrivit unui nou raport al Institutului pentru Știință și Securitate Internațională, aceste arme par a fi construite cu ajutorul unor piese chinezești care au la bază modele occidentale, potrivit informațiilor Insider.

Cercetătorii au constatat în analiza lor publicată luni că drona Shahed-136 folosește un motor construit de Beijing MicroPilot Flight Control Systems – care este o copie a unui motor construit de compania germană Limbach Flugmotoren.

De asemenea, Iranul și-a proiectat propriile piese care se bazează pe aceste piese chinezești contrafăcute. De exemplu, drona Shahed-131 – o altă dronă folosită de forțele rusești în Ucraina, care este controlată de un operator de la distanță și pilotată spre o țintă și detonată- conține un motor construit în Iran, dar este o copie cu inginerie inversă a unui alt motor Beijing MicroPilot Flight Control Systems. Iar acest motor chinezesc se bazează pe un proiect britanic.

„China joacă un rol mai mare decât s-a evaluat anterior în a permite Iranului să fabrice și să furnizeze drone forțelor rusești. Se pare că firmele chineze furnizează Iranului copii ale produselor occidentale pentru a produce drone de luptă UAV”, au scris cercetătorii în raportul lor.

Spencer Faragasso, cercetător la Institutul pentru Știință și Securitate Internațională, a declarat pentru Insider că, China a obținut cumva aceste modele occidentale, deși nu este clar dacă acestea au fost achiziționate printr-o tranzacție sau printr-o altă metodă.

„Ceea ce pare să se întâmple aici este că, China a luat proiectele pentru aceste motoare, le-a produs pe plan intern în China și, în unele cazuri, a exportat aceste proiecte în Iran”, a declarat Faragasso. „În alte cazuri, motoarele au fost identificate direct în drone kamikaze iraniene”.

Cu toate acestea, gradul de implicare a Chinei în capacitățile Iranului de fabricare a dronelor nu este imediat clar. De asemenea, nu se știe când au ajuns anumite piese chinezești în Iran

Pe lângă piesele și modelele chinezești, cercetătorii au mai stabilit că Shahed-136 și Mohajer-6 ale Iranului – o dronă diferită pe care Teheranul a furnizat-o Moscovei – conțin piese fabricate în SUA și Europa. Săptămâna trecută, Wall Street Journal a relatat că anchetatorii ucraineni au reușit să inspecteze dronele doborâte și au găsit piese fabricate în Occident care ajută la dirijarea, alimentarea și ghidarea armelor.

Faragasso a declarat că acest lucru evidențiază necesitatea ca oficialii vamali, guvernele și întreprinderile să manifeste vigilență în ceea ce privește distribuirea de produse comerciale care au aplicații militare.

„Descoperirea rețelelor de achiziții iraniene poate începe cu furnizorii occidentali, care ar trebui să coopereze cu autoritățile”, au scris cercetătorii în raportul lor. „De acolo, autoritățile trebuie să expună în mod sistematic rețeaua de achiziții a Iranului, identificând companiile comerciale, distribuitorii, companiile de transport maritim, agenții prietenoși cu Iranul și, în cele din urmă, pe cei din Iran care organizează aceste achiziții.”

Președintele rus Vladimir Putin a folosit Shahed-136 pentru a ataca și teroriza orașele ucrainene aflate departe de liniile de front în ultimele săptămâni.

Aceste sisteme mici sunt pline de explozibili și pot zbura ca niște drone normale, dar sunt de fapt muniții de pândă cu rază lungă de acțiune. Acest lucru înseamnă că pot staționa într-o zonă înainte de a fi direcționate către o țintă specifică, spre care pot zbura și o pot detona – ceea ce îi determină pe oameni să le numească drone sinucigașe sau kamikaze.

În ciuda dovezilor furnizate de agențiile de informații occidentale, Rusia și Iranul au negat că Shahed-136 sunt folosite în Ucraina. Oficialii americani au confirmat luna trecută că oficiali ruși au călătorit în Iran pentru a învăța cum să folosească armele, iar mai recent, militari iranieni au călătorit în Crimeea ocupată pentru a ajuta trupele lui Putin să opereze dronele.

Registration

Aici iti poti reseta parola