Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Ioana d’Arc a României a luptat pentru drepturile țăranilor în fața Curții de la Viena
Articole online

Ioana d’Arc a României a luptat pentru drepturile țăranilor în fața Curții de la Viena

Doamna Moților a avut origine maghiară

Ecaterina Varga s-a născut la 22 august 1802, în localitatea Hălmeag, Comitatul Târnava Mare din Transilvania, într-o familie de nobili săraci. În anii 1840-1847, Ecaterina și-a căpătat titulatura de Doamna Moților, datorită luptei sale pentru drepturile românilor iobagi din Munții Apuseni, față de autoritățile habsburgice.

Pentru români, a decis să scrie memorii pe care le-a susținut la Curtea de la Viena, cerând în numele moților înlăturarea abuzurilor autorităților. Observând că autoritățile nu sunt interesate de bunăstarea populației, aceasta a decis să îndemne la nesupunere și împotrivire pe față a oamenilor.

Cuprinsă de durere pentru soarta moților și îndârjită de acțiunile autorităților militare asupritoare, s-a dus în rândul femeilor și a pornit spre ridicare românilor în luptă. A mers din sat în sat, deghizată ca orășeancă sau ca țărancă, a stat de vorbă cu minerii, cu plugarii pentru a-i îndemna la luptă.

Închisă în închisorile vremii

Devenită un pericol pentru autorități, aceștia au uneltit împotriva Ecaterinei Varga. Deși era ascunsă de moții care o apărau, a reușit să fie prinsă și închisă la Aiud și Alba Iulia până în 1851. A fost supusă la un proces care s-a încheiat cu o sentință de alte trei luni de închisoare.  

După finalizarea sentinței, Doamna Moților a fost exilată în satul său natal, Hălmeag, unde se presupune că și-a trăit restul vieții. Ecaterina Varga, păstrată în legendele din istoria României, reprezintă o amintire privind lupta pentru drepturile poporului.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola