Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Înmormântare de navă merovingiană descoperită în Norvegia. Arheologii pun la îndoială o practică veche
Articole online

Înmormântare de navă merovingiană descoperită în Norvegia. Arheologii pun la îndoială o practică veche

Înmormântare de navă, Norvegia

Mormântul funerar din Norvegia are un diametru de peste 60 de metri și se crede că ar fi locul de odihnă suprem al regelui Herlaug, un rege nordic care, după cum spune legenda, a ales să fie înmormântat de viu împreună cu unsprezece apropiați în loc să cedeze sau să fugă de regele Harald care înainta cu forțele sale.

Descoperirea din Norvegia a avut loc inițial la sfârșitul anilor 1700

La sfârșitul anilor 1700 au fost efectuate săpături în movilă, care au dus la descoperiri precum nituri de fier, un cazan de bronz și un schelet așezat însoțit de o sabie. Cu toate acestea, apar relatări contradictorii, iar atât dovezile tangibile, cât și rămășițele umane au dispărut între timp fără urmă:

„Din păcate, aceste descoperiri au dispărut la începutul anilor 1920. Scheletul a fost expus pentru o vreme la Școala Catedralei din Trondheim sub numele de Regele Herlaug, dar nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu el. Toate celelalte descoperiri au dispărut și ele. Se spune că, în ceea ce privește cazanul de bronz, acesta a fost topit și transformat în catarame de pantofi”, a declarat Geir Grønnesby de la Muzeul Universitar al Universității Norvegiene de Știință și Tehnologie (NTNU).

Un studiu recent a dezvăluit că movila conține rămășițele unei înmormântări de corăbii care datează de fapt din jurul anului 700 d.Hr., din perioada merovingiană, precedând cu câteva secole epoca vikingă și pe regele Herlaug.

De asemenea, descoperirea a împins înapoi tradiția acceptată a înmormântărilor de nave din Norvegia și se aliniază cu primele înmormântări de nave, cum ar fi cele de la Vendel și Valsgärde din Suedia, cunoscute pentru armele lor ornamentale și înmormântările elaborate.

„În plus, movila funerară în sine simbolizează puterea și bogăția, care nu derivă din agricultura din Ytre Namdalen. Este plauzibil ca locuitorii regiunii să se fi implicat în schimburi comerciale extinse, probabil pe distanțe mari”, a adăugat Lars Forseth, arheolog la autoritatea județeană Trøndelag, potrivit Heritage Daily

Registration

Aici iti poti reseta parola