Arheologii au scos la iveală două săbii din Epoca Vikingă într-un cimitir
Săbiile au fost descoperite în timpul unei cercetări arheologice a unui cimitir din epoca târzie a fierului, care datează din jurul anilor 600 – 1000 d.Hr.
Situl conține 100 de morminte și două movile funerare, cu dovezi ale unei activități funerare ulterioare indicate de descoperirea a trei morminte de piatră adăugate secole mai târziu într-unul dintre movile.
Excavațiile unuia dintre morminte au scos la iveală un mare depozit de mărgele de sticlă, în timp ce în mijlocul celorlalte două morminte, arheologii au găsit două săbii din epoca vikingă, care fuseseră așezate în picioare într-un loc puțin adânc.
În total, în zona Västmanland au fost descoperite aproximativ 20 de săbii din epoca vikingă, însă aceasta este prima dată când două săbii au fost găsite în același cimitir și au fost lăsate în picioare, neatinse.
Vorbind despre această descoperire, Anton Seiler de la Arkeologerna, sugerează că săbiile ar fi putut fi așezate pe movilă pentru a onora și a-și aminti de rudele cuiva, fiind un semn fizic pe care membrii familiei îl puteau vizita și atinge cu 1200 de ani în urmă.
În urma săpăturilor au fost găsite, de asemenea, rămășițe incinerate de oameni și oase de animale, pe lângă o piesă de joc și părți ale unui pieptene și gheare de urs. Au fost identificate, de asemenea, dovezi ale unei ocupații anterioare, cu resturi arheologice de agricultură care datează din Epoca Bronzului sau din Epoca Fierului.
De ce mai multe persoane au fost îngropate în movilă secole mai târziu sau determinarea sexului lor nu a fost încă stabilită, însă rămășițele trimise pentru o analiză osteologică ar trebui, sperăm, să ofere mai multe răspunsuri pentru cercetători.