Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Inflația bate toate recordurile în Germania. Prețurile ating cel mai înalt nivel de după reunificare
Articole online

Inflația bate toate recordurile în Germania. Prețurile ating cel mai înalt nivel de după reunificare

Creșterea costurilor cu energia se simte

Sunt cele mai mari creșteri înregistrate în ultimii 25 de ani și depășesc prognozele Reuters, care vorbea de o inflație de 4,5%. Cel mai mare factor al inflației au fost prețurile la energie, care au crescut cu 27%. Cifrele au fost calculate pe baza statisticilor privind inflația din Germania date publicității luni. Datele preliminare arată că inflația în Germania a atins șase procente,ca urmare a creșterii prețurilor de consum.
Germania, cea mai mare economie a UE, e grav afectată de problemele de pe lanțul de aprovizionare și de costurile în creștere ale energiei.

Carsten Brzeski de la ING Research a descris perspectiva pe termen scurt a Germaniei ca fiind „destul de întunecată și pesimistă”, prezicând că este puțin probabil ca inflația să fi atins vârful și să înceapă să scadă până anul viitor.

Probleme în Franța și Polonia

Și în Franța inflația a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani – atingând 3,4 la sută.
Polonia a dezvăluit, de asemenea, cifrele inflației marți, arătând o creștere mai mare decât se aștepta, 7,7% – cel mai mare din ultimul deceniu.
Președintele BCE, Christine Lagarde, a sugerat în mod constant că ratele dobânzilor nu se vor schimba până în 2023, pentru că se așteptă ca inflația să înceapă să scadă în ianuarie.

Vorbind ieri cu postul de radiodifuzor german ZDF, Isabel Schnabel, membră a membrul consiliului BCE, e de părere că „Dacă am crede că inflația se va stabili definitiv peste două procente, cu siguranță am reacționa. În acest moment, nu vedem niciun indiciu în acest sens”.

Steen Jakobson, directorul de investiții la Saxo Bank, a sugerat, însă, că inflația va rămâne „o mare atenție” .
„Este probabil ca noile blocări să aibă un impact negativ asupra factorilor care generează inflația pe termen scurt, dar problemele de pe lanțul de aprovizionare ar putea crește și mai mult inflația de impuls a costurilor în curs”, a declarat Andrew Pottie, de la Titan Asset Management .

Banca centrală se va reuni pe 16 decembrie, când va fi anunțată orice decizie privind ratele și stimulentele financiare, notează The Daily Express.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola