Evenimentul Istoric > Articole online > Indicii privind existenţa unei pieţe vechi de 2000 de ani, identificate de arheologi la Ierusalim
Articole online

Indicii privind existenţa unei pieţe vechi de 2000 de ani, identificate de arheologi la Ierusalim

În acest sit au fost descoperite şi zeci de greutăţi pentru cântar din piatră, cu prilejul excavaţiilor realizate în Parcul Arheologic din Cetatea lui David, în Ierusalimul de Est, potrivit unui comunicat al Autorităţii pentru Antichităţi din Israel (IAA).

Descoperirea acestor artefacte întăreşte teoria că ar fi vorba de piaţa principală a Ierusalimului în perioada celui de-al Doilea Templu, notează experţii, citaţi de Times of Israel.

Gestionarul pieţei

Experţii sunt de părere că aici se găseau birourile gestionarului pieţei însărcinat cu supravegherea greutăţilor folosite la cântar precum şi a pieţei care „a servit ca punct central al comerţului” în zonă.

Aici se găsea aşa-numita Cale a Pelerinilor (evrei) care pornea de la Bazinul din Siloam până la Muntele Templului (denumirea ebraică a actualei Esplanade a Moscheilor, Sanctuarul Islamului).

Potrivit profesorului Ronny Reich, comercianţii puteau astfel calibra instrumentele de măsurare folosind un standard uniform.

Multe greutăţi, de mărimi diferite

Arheologul Ari Levi, care a condus excavaţiile şi este membru al IAA, remarcă „marea cantitate a greutăţilor din piatră de diferite mărimi”, de formă pătrată sau rotundă care se foloseau pentru această masă cântar şi care atestă existenţa acestei pieţe în Ierusalim.

„Masa cântar standard şi greutăţile din piatră descoperite sprijină astfel teoria că în acest loc se defăşura o amplă activitate comercială şi care ar putea totodată indica existenţa unei pieţe organizate în această urbe milenară”, a subliniat Levi.

Strada subterană din Cetatea lui David este încă în curs de escavare, cu două echipe pe zi, de la 7 la 22 , şi nu va fi deschis în întregime publicului decât peste câţiva ani, a declarat Levy.

Registration

Aici iti poti reseta parola