În 2017, oficialii Agenției Centrale de Informații din SUA (CIA) au decis să publice pe Internet milioane de documente confidențiale, printre care se află câteva sute referitoare la judeţul Argeș şi Nicolae Ceauşescu.
Marea publicare de la jumătatea lunii ianuarie 2017 acoperă cel puțin 13 milioane de pagini. În prim-plan apar documentele despre istoria și informările CIA, de la înfiinţarea agenţiei în anii 1940 până în anii 1990.
Între acele documente au fost 260 despre informațiile pe care le transmiteau agenții CIA din Argeș în perioada comunistă. Conform jurnaluldearges.ro, aceste documente fac referire, printre altele, la celebrele vizite de lucru ale lui Nicolae Ceaușescu, dar și la obiectivele strategice din județ.
Spionii americani au cules informaţii inclusiv despre la protestele împotriva regimului comunist și condițiile din închisoarea Pitești, unde s-a făcut monstruoasa reeducare în cadrul Experimentului Piteşti. Jurnalul de Argeș a făcut o selecție a celor mai relevante documente ale CIA referitoare la Argeș
Astfel, o primă informare a agenților CIA legată de Argeș a fost redactată la 22 august 1951. În ea se face referire la două mari rezervoare de combustibil aflate la Merișani. „Cele două rezervoare se află la 200 de metri de gara Merișani și la 20 de metri de calea ferată și sunt folosite frecvent de către convoaiele militare”, transmiteau agenţii CIA.
La data de 30 martie 1953, spionii CIA trimit în SUA un raport despre condițiile de detenție de la închisoarea Pitești. Printre altele, ei află că „în 1949 și 1950 la Pitești au fost închiși peste 1.000 de studenți”. „Regimul de detenție de acolo este foarte sever.
Deținuții de la închisoarea Pitești nu au voie să primească vizite sau pachete. Până în 1949, studenții care erau închiși la Pitești erau bine tratați și asta pentru că staful închisorii era de dinainte de 1944 angajat și se opunea noului regim. Însă în 1949 a fost descoperit un grup de rezistență la Pitești, iar personalul închisorii a fost concediat și un regim strict a fost impus. O revoltă ce a izbucnit a fost imediat suprimată”, remarcau culegătorii de informaţii.
În raport apare şi temutul deținut Eugen Țurcanu, care urma să fie executat în 1954. Despre acest inidivid, CIA aflase că „este folosit de conducerea închisorii Pitești pentru a conduce un grup de reeducare de aproximativ 70 de persoane”. „Grupul este folosit de autorități ca un fel de forță polițienească internă. Deținuții care nu fac parte din acest grup sunt spionați și bătuți crunt”, se arăta în raportul americanilor.
Din informările CIA nu putea lipsi un obiectiv industrial important: uzina de la Colibași. Jurnaliştii argeşeni au aflat că la 15 decembrie 1954, agenții CIA informau că regimul comunist de la București a criticat faptul că filiala Pitești a Uniunii Tineretului Comunist (UTM) nu a reușit să facă brigăzi și la fabrica textilă „11 iunie”.
Liderii comuniști îl acuzau la unison pe Ioan Iacomi, primul secretar al Comitetului UTM Pitești. Acuzatorii subliniau că el știa de situație și nu a luat măsuri. La data de 17 ianuarie 1955, agenții CIA termină informarea despre uzina de la Colibași. Ei află că „produce componente auto și că urmează să fabrice și motociclete”.
„La uzină lucrează 2.500 de oameni, cu toții locuiesc în zona Ștefănești-Florica și vin zilnic la fabrică cu un tren special. Utilajele din fabrică sunt sovietice și nemțești”, se menţiona în raportul trimis în SUA.
„Într-o informare datată 8 noiembrie 1955, agenții CIA vin cu detalii despre Școala de Tancuri și Aplicații de la Pitești și fac referire la un colonel sovietic atașat școlii, colonel despre care spun că se înțelege foarte bine cu soldații și elevii de acolo.
Cei de la CIA spun că Piteștiul este un oraș de o mare importanță strategică pentru România într-o adresă din 2 decembrie 1955, adresă în care precizează că «orașul Pitești este al doilea mare centru militar din România și are trei școli militare: Școala de Ofițeri de Aviație, Școala de Parașutiști și Școala de Tancuri».
În fine, o informare din 17 mai 1968 face referire la vizita lui Ceaușescu și a președintelui francez Charles de Gaulle la Pitești. În document, un ofițer CIA spune că «președintele Franței și-a înmuiat tonul naționalist în timpul vizitei la Pitești, iar ambii lideri au avut mare grijă ca în discursurile lor să nu aducă atingeri la punctele sensibile legate de Uniunea Sovietică»”, arată jurnaluldearges.ro.