Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Autorul primei cibernetici reale din lume vinde flori în centrul Piteștiului sub comuniști
Articole online

Autorul primei cibernetici reale din lume vinde flori în centrul Piteștiului sub comuniști

Absolvent al Institutului Politehnic din Iaşi, Facultatea de Electrotehnică, a devenit doctor, în 1975, cu o teză, care de fapt este prima cibernetică din lume reală, deterministă, consonantistă, odoblejiană, modernă, disjunctă.

Și-a mai luat un al doilea doctorat, de data aceasta în inginerie electrică la Piteşti în anul 2000.

„Este interesant că cibernetica odoblejiană a lui Bajureanu (1975-2000), nu are practic, nimic în comun cu cibernetica americană, prima (1948) cibernetică din lume!

Dar este verificată de Consonantică fiind o parte introductivă a ei. Asemănarea dintre autorii ciberneticii americane Rosenblueth şi Wiener, şi Bajureanu este că toţi trei au scris-o, după studiul aprofundat al psihologiei consonantiste şi cu aceasta pe masa de lucru.

Deosebirea este că americanii nu au avut consilierea lui Ştefan Odobleja şi cibernetica lor nu a fost verificată de acesta.

O altă deosebire este că Bajureanu n-a scris-o pentru a ascunde consonantica lui Odobleja, ci pentru a o întregi ca o parte introductivă”, spunea, cu ani în urmă, ciberneticianul Alexandru Oprescu.

Descoperirile

Tot Alexandru Oprescu exemplifica o parte dintre invenţiile şi descoperirile lui Stelian Bajureanu: „A proiectat şi realizat, la scară industrială (Întreprinderea de Aparate de Măsurare şi Control Otopeni) termocuple de zonă, indicatoare de sarcină şi apăsare pe sapă (drilometre) pentru sarcina 400 tone la cârlig (8.000 metri adâncime); cu perspective de a realiza drilometre pentru sarcini de 600 tone la cârlig (12.000 metri adâncime), ştanduri de probă, de 1.600 – 2.500 danN/cm2, pentru oţeluri folosite la sondele de mare adâncime şi membrane de rulare din elastomeri şi metale pentru industria petrolieră.

A inventat şi experimentat regulatoare directe tehnologitronice şi regulatoare indirecte consonant reversibile, debitmetre (cu ajutaj „paraşută”) liniare pentru orice fel de fluide inclusiv transportul pneumatic şi noroi de foraj, umidometre pentru gaze, aparatură pentru încercări fizico-mecanice ale polietilenei etc.

A descoperit noi criterii de stabilitate şi calitate pentru sistemele automate reale (cu „zestre”) esenţial discontinue şi fără autoreglare.

De asemenea, a dat definiţia valorii estetice a creaţiilor omeneşti, alături valoarea lor economică.

A definit pertinent marea simplitate şi aria de utilizare a creaţiilor noastre. Este cazul formulei abaterii reale, maxime de reglare bipoziţională a unei bucle directe de stabilizare pentru care Stelian Bajureanu a cheltuit mai mult timp decât pentru restul creaţiilor sale.

La această formulă nu s-ar fi ajuns niciodată fără insistenţele stăruitoare ale profesorului Ion Curievici şi întâlnirea lui Stelian Bajureanu cu Ştefan Odobleja şi al său oval al efectelor”.

Mărturia savantului despre Securitate

„Din cauza personalităţii mele neîndoielnice, verticalităţii şi crezului meu în ştiinţă, mai ales în cea odoblejiană, mi s-a fabricat un dosar voluminos, fiind dat afară de la serviciul în domeniul cercetării, pe care îl făceam cu conştiinţă şi seriozitate.

Securitatea nu-mi da pace nici ziua, nici noaptea. Fetiţa mea era studentă. Rezervele financiare se gătaseră.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola