Incendiile de vegetație declanșează sute de bombe neexplodate pe câmpurile de luptă din Primul Război Mondial
Temperaturile neobișnuit de ridicate din timpul verii au dus la mai multe incendii de vegetație în Europa și, potrivit Vice World News, acestea declanșează bombe neexplodate din Primul Război Mondial.
De asemenea, a dus la explozia a nenumărate bombe din timpul Primului Război Mondial, care zăceau în stare latentă de peste 100 de ani, conform rapoartelor.
Darko Zonjič, comandantul unității de eliminare a munițiilor explozive din Slovenia, a declarat presei slovene că au încetat să mai numere numărul de explozii ale acestor muniții istorice, deoarece au fost extrem de multe. Oficialii iau acum în considerare doar exploziile care au loc în apropierea drumurilor, a spus Zonjič.
Peste 500 de detonări au avut loc de joi și până acum
Munițiile neexplodate, majoritatea subterane, explodează atunci când se supraîncălzesc din cauza creșterii extreme a temperaturilor ca urmare a incendiilor.
Într-un incident petrecut la 22 iulie, căldura provocată de incendiul violent a detonat o bombă neexplodată din timpul Primului Război Mondial, lansând schije asupra pompierilor din apropiere, potrivit presei locale. Nimeni nu a fost rănit.
Igor Boh, comandantul adjunct al unității de stat de eliminare a munițiilor explozive, a declarat pentru Insider că șase membri ai echipei au fost prezenți la locul incendiului. Aceștia îi îndrumau pe pompieri cum să evite accidentele cauzate de explozii, a spus el.
„Unitatea de stat EOD a avut succes în acest sens, deoarece nu au existat răniți sau victime în rândul pompierilor”, a declarat Boh.
Unitatea a îndepărtat până acum 821 de bucăți de resturi explozive de război, cântărind 4.630 de kilograme, potrivit lui Boh.
Pericolul ca focul să declanșeze alte bombe neexplodate rămâne o problemă, iar oamenii sunt avertizați să nu meargă pe terenul din apropierea incendiului, a declarat ministrul sloven al apărării, Marjan Šarec, potrivit presei locale.
În locul incendiului a avut loc Bătălia de la Isonzo, o serie de 12 bătălii între armatele austro-ungare și italiene în Primul Război Mondial. Peste 200.000 de oameni au murit acolo între 1915 și 1917.
Rămășițele de muniție neexplodată cauzează probleme țărilor pentru mult timp după ce războaiele se încheie, așa cum este cazul Sloveniei, a relatat Task & Purpose.
Guy Momper, un specialist în dezamorsarea bombelor, a declarat pentru Reuters că ar putea dura mai mult de 100 de ani pentru a îndepărta toate munițiile din timpul Primului Război Mondial de pe fostele câmpuri de luptă europene.