În ciuda tensiunilor în creștere, trupele americane și chineze colaborează cu succes pe continentul african
Tabăra Lemonnier din Djibuoti este singura bază militară permanentă a SUA din Africa. De asemenea, se află la doar câțiva kilometri de singura bază militară din străinătate a Armatei Populare de Eliberare a Chinei.
China și-a deschis oficial baza la sfârșitul anului 2017. Liderii militari americani au întâmpinat-o cu îngrijorare și s-au plâns oficial Chinei cu privire la activitatea de acolo, dar nu au existat probleme între personalul lor, a declarat generalul armatei americane Stephen Townsend la un eveniment al Defense Writers Group.
„Ori de câte ori există un concurent care operează în apropiere, acorzi atenție la asta și ești mai precaut, dar adevărul este că am coexistat alături de baza chineză de acolo”, a spus Townsend, care a preluat comanda în iulie 2019.
„Nu există multă tensiune, într-adevăr. De fapt, se întâlnesc unul cu celălalt la diverse activități de angajare acolo, în jurul orașului Djibouti, iar în trecut chiar ne-am ajutat reciproc”, a spus Townsend.
„A fost un incendiu la groapa de gunoi a orașului, de fapt, la sud de Camp Lemmonier, în urmă cu câțiva ani, iar djiboutienii au cerut ajutor”, a adăugat Townsend. „Am răspuns și ne-am trezit noi, pompierii noștri, luptând alături de pompierii chinezi și cei djiboutieni pentru a controla incendiul de la groapa de gunoi a orașului.”
„Deci, deși avem această competiție, faptele sunt că noi coexistăm în armonie”, a declarat Townsend reporterilor.
Nu sunt deranjați, dar îi urmăresc îndeaproape
SUA și China nu sunt singure în Djibouti. Franța are o prezență militară de lungă durată acolo – Camp Lemonnier a fost înființat de Legiunea Străină Franceză -, iar Japonia a deschis ceea ce este singurul său avanpost militar de peste mări acolo în 2011, la câțiva ani după ce, împreună cu alte țări, a început să desfășoare operațiuni antipiraterie în largul Cornului Africii.
China s-a alăturat, de asemenea, acestor eforturi de combatere a pirateriei și continuă să trimită nave pentru a patrula în jurul Cornului Africii. În luna mai, a trimis în regiune cea de-a 41-a forță operațională de escortă.
Forțele sale operative sunt formate de obicei din trei sau patru nave care se desfășoară timp de trei până la patru luni, petrecând cea mai mare parte a timpului pe mare, a declarat în iunie pentru Insider Thomas Shugart, expert în război naval la Center for a New American Security.
Expansiunea navală rapidă a Chinei înseamnă că aceasta a trimis nave mai sofisticate.
„Ei modernizează aceste nave, așa că vin cu o capacitate de luptă sporită, dar asta este, de asemenea, ceva ce probabil ar face orice flotă”, a spus Townsend.
Trupele chineze participă, de asemenea, la misiuni ONU în Africa și probabil că dobândesc experiență în acest sens, dar „nimic din toate acestea nu mă deranjează foarte mult ca lider militar”, a spus Townsend.
China s-a concentrat pe angajamentul economic în Africa – pe care oficialii americani l-au criticat ca fiind exploatator și au încercat să îl contracareze.
Oficialii americani continuă să examineze cu atenție baza chineză din Djibouti. Aceasta este adiacentă strâmtorii Bab al-Mandab, un important punct între Oceanul Indian și Marea Mediterană. Townsend și alții o văd ca pe o fereastră către ambițiile Beijingului.
China a inaugurat recent „un dig masiv” acolo, suficient de mare pentru a acosta două portavioane sau un portavion și o navă amfibie cu punte mare.
„Nu știu de ce au nevoie de această capacitate acolo. Bănuiesc că este vorba de faptul că se gândesc foarte profund la viitor și la rolul lor viitor în acea regiune”.
Generalul-locotenent al Corpului de Infanterie Marină al SUA, Michael Langley, care este nominalizat pentru a-i lua locul lui Townsend, și-a exprimat o îngrijorare similară la audierea sa de confirmare din 21 iulie.
„Acesta este un punct de strangulare strategic care trebuie să rămână liber pentru libertatea de navigație a comerțului”, a declarat Langley despre apele din jurul Djibouti. „Acesta este un punct strategic de care trebuie să fim cu adevărat preocupați”.