Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > China afirmă că Xi l-a avertizat pe Biden să nu se „joace cu focul”, în timp ce tensiunile cresc din cauza Taiwanului și a unei posibile vizite a lui Pelosi
Articole online

China afirmă că Xi l-a avertizat pe Biden să nu se „joace cu focul”, în timp ce tensiunile cresc din cauza Taiwanului și a unei posibile vizite a lui Pelosi

biden și xi jinping

China afirmă că Xi l-a avertizat pe Biden să nu se „joace cu focul”, în timp ce tensiunile cresc din cauza Taiwanului și a unei posibile vizite a lui Pelosi

O declarație postată pe site-ul web al ambasadei chineze din SUA a precizat că cei doi lideri – care au avut joi cea de-a cincea convorbire telefonică – au discutat despre Taiwan, insula democratică autoguvernată aflată în centrul relațiilor tensionate dintre SUA și China.

„Poziția guvernului și a poporului chinez cu privire la chestiunea Taiwanului este consecventă, iar protejarea fermă a suveranității naționale și a integrității teritoriale a Chinei este voința fermă a celor peste 1,4 miliarde de chinezi”, a precizat China în declarație.

„Opinia publică nu poate fi sfidată. Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui. Sperăm că SUA vor avea o privire clară în această privință”, se mai arată în declarație.

Tensiunile dintre SUA și China au crescut în ultimele luni din cauza Taiwanului, pe care Beijingul îl revendică de mult timp ca fiind al său și a semnalat că este dispus să folosească forța pentru a-l supune. China a declarat joi că Xi „se opune cu fermitate” independenței Taiwanului și oricărei „interferențe a forțelor externe”.

În prezent, ridicarea tensiunilor este o potențială călătorie în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi – o mișcare timidă care a stârnit amenințări chineze privind posibile acțiuni militare și planuri de deplasare a activelor militare americane.

Marina americană a mutat un portavion și escorta grupului său de atac în Marea Chinei de Sud

Oficiali de rang înalt ai Pentagonului au avertizat în ultimele săptămâni că un astfel de comportament militar chinez în jurul Mării Chinei de Sud și în alte părți din regiune a devenit din ce în ce mai „periculos” și „nesigur”, avertizând asupra potențialului unui „incident sau accident major”.

Casa Albă a publicat propria declarație cu privire la convorbirea dintre Biden și Xi, menționând că „cei doi președinți au discutat o serie de chestiuni importante pentru relația bilaterală și alte probleme regionale și globale”.

„În ceea ce privește Taiwanul”, se arată în comunicat, „președintele Biden a subliniat că politica Statelor Unite nu s-a schimbat și că Statele Unite se opun cu fermitate eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul sau de a submina pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”.

Biden a fost acuzat anterior că a subminat politica de lungă durată a guvernului american de ambiguitate strategică în ceea ce privește Taiwanul. Timp de ani de zile, SUA au fost intenționat opace în ceea ce privește răspunsul militar în cazul în care China ar ataca Taiwanul, dar Biden, în mai multe rânduri, a sugerat că SUA ar veni într-adevăr în apărarea Taiwanului, ceea ce a frustrat China și a determinat Casa Albă să revină asupra comentariilor sale și să afirme că nu a existat nicio schimbare în politica SUA.

Unii observatori ai Chinei spun că abordarea confuză a lui Biden a escaladat dinamica controversată din regiune și, în general, dintre Washington și Beijing.

„Ambiguitatea strategică” de lungă durată a SUA a făcut loc unei confuzii strategice. Declarațiile eronate ale președintelui Biden cu privire la Taiwan subminează politica atent elaborată care a menținut pacea timp de decenii”, au declarat joi Bonnie Glaser, director al Programului Asia la German Marshall Fund of the US, și Zack Cooper, membru senior la American Enterprise Institute, într-un editorial publicat în New York Times.

„O singură scânteie”, au avertizat Glaser și Cooper, „ar putea aprinde această situație într-o criză care să escaladeze până la un conflict militar”.

Registration

Aici iti poti reseta parola