Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Imagini rare cu expedițiile din Antarctica de la începutul secolului XX
Articole online

Imagini rare cu expedițiile din Antarctica de la începutul secolului XX

Imagini rare cu expedițiile din Antarctica de la începutul secolului XX

Odată deținută de Divizia Antarctică Australiană, colecția (sute de fotografii, și negative pe plăci de sticlă) a fost transferată la Arhivele Naționale ale Australiei (NAA). Membrii personalului de la arhive au digitalizat apoi imaginile, creând liste de înregistrări detaliate pentru fiecare dintre ele. Acum, oricine le poate vizualiza online.

Imagine1

Membrii Expediției Naționale de Cercetare Antarctică a Australiei ridică steagul australian deasupra Insulei Heard pe 26 decembrie 1947.

„Această colecție este rară și fragilă”, spune Steven Fox, directorul general adjunct al NAA. „Achiziționarea, conservarea, digitizarea și păstrarea ei înseamnă că va fi accesibilă acum și pentru generațiile viitoare”.

Imagine2

Cel mai mare căpitan din istoria Antarcticii

John King Davis – un navigator iscusit care este numit uneori „cel mai mare căpitan din istoria Antarcticii”, potrivit Programului Antarctic Australian – a realizat majoritatea fotografiilor în timpul expedițiilor pe Continentul Alb la începutul anilor 1900.

Davis a primit de două ori Medalia Polară a Regelui. În 1957, contribuția sa a fost onorată de Divizia Antarctică Australiană, care a botezat cu numele său una dintre stațiile de cercetare. Marea Davis a fost numită în semn de recunoaștere a abilității sale incredibile de a ține sub control apele periculoase și gheața din jurul Antarcticii.

Un alt fotograf care a făcut față cu brio condițiilor nefaste din Antarctica este renumitul australian Frank Hurley, care a realizat, de asemenea, multe dintre fotografiile care oferă „o imagine unică a condițiilor dificile cu care s-au confruntat exploratorii”, afirmă Simon Froude, directorul general al NAA, într-un comunicat de presă.

Imaginile izbitoare alb-negru prezintă creaturile robuste și rezistente la frig pe care exploratorii le-au întâlnit în misiunile lor în Antarctica, inclusiv o colonie de pinguini regali de pe insula Macquarie, o insulă îndepărtată situată între Australia și continentul antarctic.

Imagine3

O altă fotografie în care sunt prezente două foci care se odihnesc sub un ghețar masiv

Imagine4

Unele imagini oferă o perspectivă clară asupra modului în care a fost viața oamenilor care s-au aventurat sub Cercul Polar Antarctic. Într-una dintre ele, un bărbat neidentificat, cu gheața acoperindu-i mustața și sprâncenele, stă într-o gaură săpată în gheață. Un altul îl înfățișează pe artistul englez George Marston întins sub o pătură și citind o carte la lumina unei lumânări.

Artistul George Marston citind o carte

Imagine6

Fotografii au surprins, de asemenea, mediul dramatic din Antarctica. Într-o imagine, un bărbat neidentificat se află lângă trei iceberguri impunătoare. În alta, nava britanică Terra Nova este înconjurată de gheață.

Imagine7

Un bărbat neidentificat, fotografiat lângă aisberguri mari în Antarctica

Terra Nova blocată între ghețarii Antarticii

Deși cercetătorii au emis de mult timp ipoteze privind existența unui continent extrem de sudic, explorarea Antarcticii a început la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea. Conform organizației non-profit American Polar Society, între 1768 și 1775, James Cook, căpitan în Marina Regală Britanică, a condus o expediție care a făcut de două ori înconjurul Antarcticii, dar nu s-a apropiat niciodată suficient de mult pentru a vedea continentul. Apoi, între 1819 și 1820, exploratorii ruși au devenit probabil primii oameni care au pus ochii pe Antarctica. Se spune că pescarul american de foci John Davis a fost prima persoană care a pus piciorul pe continent în 1821.

Începând cu 1901, exploratorii britanici și norvegieni au început cursa pentru a ajunge la Polul Sud. În ciuda eforturilor depuse de aventurieri britanici precum Robert Falcon Scott, Ernest Shackleton și Edward Wilson, exploratorul norvegian Roald Amundsen a devenit primul care a ajuns la Polul Sud geografic la 14 decembrie 1911.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola