Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum a devenit Antarctica un continent fără militari?
Articole online

Cum a devenit Antarctica un continent fără militari?

Antarctica

Cum a devenit Antarctica un continent fără militari și activitate militară?

Încă din anii 1800, mai multe națiuni, printre care Marea Britanie, Australia, Chile și Norvegia, au revendicat părți din Antarctica. Aceste revendicări concurente au dus la dispute diplomatice și chiar la ciocniri armate. În 1948, forțele militare argentiniene au tras asupra trupelor britanice într-o zonă revendicată de ambele națiuni. Incidentele de acest fel, împreună cu dovezile că Uniunea Sovietică devenea tot mai interesată de Antarctica, au determinat Statele Unite să propună ca acest continent să devină un administrator al Națiunilor Unite. Această idee a fost respinsă atunci când niciuna dintre celelalte națiuni cu interese pe continent nu a fost de acord să cedeze pretențiile lor de suveranitate unei organizații internaționale.

În anii 1950, unii oficiali din Statele Unite au început să facă presiuni pentru un rol mai activ al SUA în Antarctica, considerând că acest continent ar putea avea potențial militar ca zonă pentru teste nucleare. Cu toate acestea, președintele Dwight D. Eisenhower a adoptat o abordare diferită. Diplomații americani, în colaborare cu omologii lor sovietici, au elaborat un tratat care a stabilit că Antarctica este o zonă liberă din punct de vedere militar și a amânat soluționarea revendicărilor teritoriale pentru o dezbatere viitoare. Nu putea exista nicio prezență militară pe continent și nu se puteau face teste cu arme de orice fel, inclusiv arme nucleare. Au fost permise cercetările științifice, iar oamenilor de știință nu li s-a interzis să călătorească prin niciuna dintre zonele revendicate de diferite națiuni.

Întrucât tratatul nu se referea direct la problemele de suveranitate teritorială din Antarctica, printre semnatari se numărau toate națiunile cu pretenții teritoriale pe continent. Ca atare, tratatul a marcat un prim pas mic în cadrul Războiului Rece, dar semnificativ, spre controlul armelor și cooperarea politică dintre SUA și Uniunea Sovietică. Tratatul a intrat în vigoare în iunie 1961 și a stabilit standardul pentru politicile de bază care continuă să guverneze Antarctica.

Registration

Aici iti poti reseta parola