Iahtul regelui
Fusese construit pe șantierul naval de la Glasgow, la comanda unei aristocrate bogate care finanța producții cinematografice și creștea cai de rasă, lady Henrietta Yule. Se numea, în graiul amerindienilor Nahlin, adică „iute de picior”. Avea șase dormitoare de oaspeți prevăzute fiecare cu baie proprie, sală de gimnastică, fumoar, un salon special pentru doamne, un cabinet regal de lucru, bibliotecă. Urcând la bord, Carol e foarte mulțumit de achiziție, mai ales că pe acest vas vărul său, Eduard VIII renunțase la imperiu pentru iubita sa americancă, Wallis Simpson.
Pentru prima oară, în 1938, Duduia și Carol se îmbarcau împreună pentru croazieră, cu destinația Istanbul, unde, pe un alt vas, Carol va trata cu Ataturk evoluția statelor lor. Povestea Iahtului regelui Carol II și a croazierei cu Elena Lupescu simbolizează, pe de-o parte, gradul de opulență, iar pe de alta, capacitatea de a se deresponsabiliză a regelui și de a se feri de constrângerile impuse de condiția sa, de calitatea sa. În timpul călătoriei, conform Elenei Lupescu, regele playboy „avea poftă de dragoste și era nesătul”, jurându-i, din genunchi, credință veșnică ibovnicei sale. Chiar și regele Mihai, I, copil fiind, a beneficiat de ajutorul în ale amorului din partea Elenei Lupescu, aceasta prezentându-i-o lui Mihai pe Yvonne Știrbei.
Regele Carol II a dus, încă de dinainte de a ajunge rege, o viață în care luxul a jucat un rol important, nu puține fiind dățile în care extravaganța a excedat în comportamentul său social. Ajuns pe tron, în 1930, Carol s-a înconjurat treptat de personalități puternice și influente ale vremii, consolidându-și puterea politică și influența prin crearea propriei sale grupări, camarile.
Necontestat, a putut să-și epateze nu o dată apropiații și nu numai, gesturile sale de filantrop atrăgând atenția asupra sa, ceea ce de altfel își și dorea. Luxul a îmbrăcat mai multe forme în ceea ce îl privește pe regele Carol II. Fie că vorbim de banii cheltuiți pentru proiecte culturale, fie că vorbim de achiziționarea unor mașini scumpe sau a unui iaht, regele a știut să cumpere bunăvoința celor din jur, mai ales în cazul Elenei Lupescu. Moda uniformei pe care a impus-o Carol își are originea în educația pe care a primit-o regele, încă de mic fiind obișnuit cu acest port.