Urmele de pași vechi de 1,5 milioane de ani arată că strămoșii noștri Homo erectus au conviețuit cu o a doua specie proto-umană.
Noi descoperire legate de Homo erectus
Un set de amprente găsite la situl Koobi Fora din Kenya arată că strămoșul nostru Homo erectus a coexistat cu un hominin biped, Paranthropus boisei, acum 1,5 milioane de ani.
În premieră în ceea ce privește fosilele, cercetătorii au anunțat descoperirea unor urme de pași vechi de 1,5 milioane de ani care dovedesc coexistența a două specii preumane diferite în Kenya. Urmele sugerează că este posibil ca speciile să fi interacționat, ridicând noi întrebări cu privire la comportamentul strămoșilor noștri.
„M-aș aștepta ca cele două specii să fi fost conștiente de existența celeilalte în acel peisaj și probabil că s-ar fi recunoscut reciproc ca fiind „diferite””, a declarat Kevin Hatala, paleoantropolog la Universitatea Chatham din Pennsylvania, pentru Live Science.
Hatala a condus o echipă de cercetători care au analizat amprentele, care au fost găsite în situl Koobi Fora de pe malul estic al lacului Turkana în 2021. Oamenii de știință și-au publicat concluziile joi (28 noiembrie) în revista Science.
O serie de amprente fosile au fost găsite în Africa de Est – cum ar fi celebra cale de rulare de la Laetoli, Tanzania, făcută de specia Australopithecus afarensis a lui Lucy acum 3,6 milioane de ani. Însă cercetătorii au observat ceva unic la Koobi Fora: Două bipede cu picioare semnificativ diferite au făcut urmele de-a lungul malului lacului la câteva ore distanță una de cealaltă.
Mai multe specii de hominine și-au stabilit reședința la Koobi Fora pe parcursul a aproximativ 3 milioane de ani
Acestea au inclus două tipuri de australopitecine și patru membri ai genului Homo. Însă, deoarece înregistrările fosile sunt incomplete și fragmentate, paleoantropologii nu au putut determina ce hominine au trăit în același peisaj în același timp.
Traseul de urme de pași Koobi Fora, recent descoperit, are o lungime de aproximativ 8 metri și include un traseu format din mai multe urme de pași făcute de un individ și alte trei urme de pași făcute de alții. O barză marabou gigant dispărută (Leptoptilos falconeri) a urmărit, de asemenea, prin noroiul umed, care a fost rapid îngropat și conservat.
Hatala și colegii săi au folosit tehnici de imagistică 3D pentru a evalua forma și mișcarea picioarelor făuritorilor de urme. Ei au descoperit că două dintre amprentele izolate aveau arcuri înalte și un mers de la călcâi la vârf, asemănător omului modern. Aceste urme de pași au fost probabil făcute de strămoșul nostru direct H. erectus, care avea o formă și o dimensiune a corpului foarte asemănătoare cu cea umană.
Cu toate acestea, traseul unor amprente a dezvăluit un model diferit
Aceste urme erau mult mai plate, cu o lovitură mai adâncă a antepiciorului în comparație cu cea a călcâiului. Cercetătorii au observat, de asemenea, că degetul mare de la picior era oarecum depărtat și nu era complet aliniat cu piciorul, așa cum este la oameni, ceea ce sugerează că cel care a lăsat urmele a fost probabil Paranthropus boisei, un australopitecine puternic construit, cu fălci mari și un deget mare divergent.
Dimensiunile picioarelor au variat, dar cercetătorii nu au suficiente informații pentru a determina dacă cei care au făcut urmele erau bărbați, femei sau copii, a spus Hatala.
Zach Throckmorton, un paleoantropolog de la Universitatea de Stat din Colorado care nu a fost implicat în cercetare, a declarat pentru Live Science într-un e-mail că: „comparațiile de amprente ale picioarelor realizate de Hatala și colegii săi oferă dovezi convingătoare ale coexistenței lui Homo erectus și Paranthropus boisei la Koobi Fora în Kenya în urmă cu aproximativ 1,5 milioane de ani”.
Stabilitatea degetului mare de la picior este esențială pentru capacitatea oamenilor de a merge și de a alerga fără probleme la nivelul picioarelor, a declarat Throckmorton, iar „urma mai puțin asemănătoare cu cea a omului modern atribuită lui P. boisei nu are această adaptare esențială”.