Evenimentul Istoric > Articole online > Hitler, sub ciocan. Licitaţie cu scandal la Munchen
Articole online

Hitler, sub ciocan. Licitaţie cu scandal la Munchen

A fost o bună ocazie pentru a se vedea că Hitler se vinde bine, atât timp cât „Mein Kampf”,  exemplarul legat în argint, a fost adjudecat miercuri pentru suma de 130.000 de euro.

Hermann Historica a vândut şi obiecte personale care i-au aparţinut lui Hitler, precum un joben care a atins preţul de 50.000 de euro.

Casa de licitaţii a scos la mezat, de altfel, 147 de obiecte din perioada Celui de-al Treilea Reich, scrie The Local.

Printre acestea s-au numărat efecte personale ale principalilor lideri nazişti, cum ar fi Hermann Goering şi Joseph Goebbels, dintre care multe au fost confiscate de soldaţii americani în ultimele zile ale Războiului Mondial, scrie ynetnews.com.

Din garderoba Evei Braun

O fotografie, dedicată de dictatorul nazist unui prieten din copilărie, s-a vândut cu 46.000 de euro, iar o scrisoare scrisă de mână de Hitler a fost vândută pentru suma de 80.000 de euro.

De asemenea, un set de tacâmuri care au făcut parte din colecţia personală a lui Hitler a fost vândut cu peste 1.000 de euro piesa.

Printre obiectele care i-au aparţinut partenerei lui Hitler, Eva Braun, s-au numărat pălării, genţi sau paltoane, dintre care cel mai scump s-a vândut cu 6.000 de euro.

Protest

Organizarea licitaţiei a provocat reacţii de protest din partea Asociaţiei Evreilor Europeni (EJA).

Preşedintele EJA, rabinul Menachem Margolin, a cerut principalelor partide politice din Germania să adopte legi care să interzică vânzarea publică a obiectelor de acest gen.

Rabinul Menachem Margolin

„Credem că vânzarea unor astfel de obiecte are o valoare istorică intrinsecă mică, dar ele vor fi achiziţionate de către cei care glorifică şi încearcă să justifice actele celui mai mare rău care a afectat Europa. Comerţul cu aceste articole nu ar trebui să aibă loc, pur şi simplu. Vânzarea la licitaţie nu este ilegală, dar este imorală”, a scris Margolin într-un demers adresat partidelor politice.

El a afirmat totodată că vânzătorii ar trebui să divulge numele cumpărătorilor, astfel încât acestea să poată fi păstrate pe listele guvernului în interesul siguranţei publice.

Când se fac bani frumoşi…

Managerul Hermann Historica, Bernhard Pacher, a răspuns că majoritatea cumpărătorilor sunt muzee, colecţii naţionale şi colecţionari privaţi cu un interes academic în legătură cu această epocă.

Casa de licitaţii nu este în măsură să judece ce au făcut cumpărătorii cu obiectele naziste, a spus el, însă a adăugat că „depinde de noi toţi să prevenim ca persoane nepotrivite să ajungă la ele”. 

CREDIT FOTO: ynetnews.com

Registration

Aici iti poti reseta parola