Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Germania se gândește să încalce tabuul subvențiilor pentru a evita un război comercial cu Biden
Articole online

Germania se gândește să încalce tabuul subvențiilor pentru a evita un război comercial cu Biden

sua

Germania se gândește să încalce tabuul subvențiilor pentru a evita un război comercial cu Biden

Cu doar șase săptămâni pentru a evita o confruntare comercială transatlantică pe tema industriilor ecologice, germanii sunt frustrați de faptul că Washingtonul nu oferă un acord de pace și se gândesc din ce în ce mai mult la un răspuns de rupere a tabuurilor: subvențiile europene, după cum relatează Politico.

Temerile Europei se bazează pe pachetul de 369 de miliarde de dolari de subvenții și scutiri de taxe pentru susținerea întreprinderilor ecologice din SUA, care intră în vigoare la 1 ianuarie. Pentru europeni, problema este că planul Washingtonului va încuraja companiile să mute investițiile din Europa și va stimula clienții să cumpere „Buy American” atunci când vine vorba de achiziționarea unui vehicul electric, ceea ce îi înfurie pe marii producători de automobile din UE, precum Franța și Germania.

Momentul ales pentru această măsură protecționistă nu putea fi mai prost ales că Germania este în panică deschisă din cauza faptului că mai multe dintre companiile sale de top – stimulate în parte de creșterea costurilor cu energia după invazia Rusiei în Ucraina – își închid operațiunile interne pentru a investi în altă parte. Ultimul lucru de care Berlinul are nevoie este o încurajare și mai mare pentru ca întreprinderile să părăsească Europa, iar UE dorește ca SUA să încheie un acord prin care companiile sale să se poată bucura de avantajele americane.

Cu toate acestea, un armistițiu pare puțin probabil

Dacă această dispută scapă acum de sub control, va duce la un război comercial, lucru care îi îngrozește pe europenii asediați. În timp ce primul pas ar fi un protest în mare parte simbolic la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), confruntarea ar putea ușor să alunece precipitat înapoi spre bătăliile tarifar din epoca fostului președinte american Donald Trump.

Acest lucru înseamnă că la Berlin crește impulsul pentru un plan B radical. În loc de un război tarifar deschis cu America, opțiunea tot mai discutată este de a rupe regulile clasice ale liberului schimb și de a juca Washingtonul în propriul joc, canalizând fonduri de stat în industria europeană pentru a crește campionii ecologici autohtoni în sectoare precum panourile solare, bateriile și hidrogenul.

Franța este de mult timp principalul susținător al consolidării industriei europene cu ajutorul banilor de la stat, dar, până acum, germanii, mai liberali din punct de vedere economic, nu au dorit să lanseze o cursă a subvențiilor împotriva Americii. Cu toate acestea, nisipurile se schimbă acum. Înalți oficiali de la Berlin spun că înclină din ce în ce mai mult spre gândirea franceză, în cazul în care discuțiile cu SUA nu vor duce la o soluție neașteptată de ultim moment.

Berlinul este puterea economică a blocului celor 27 de națiuni, astfel că va fi un moment decisiv dacă Berlinul va decide în cele din urmă să își arunce forțele în spatele abordării subvențiilor conduse de stat într-o cursă industrială cu SUA.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola