Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Germania descoperă anual 2.000 de tone de bombe neexplodate
Articole online

Germania descoperă anual 2.000 de tone de bombe neexplodate

bombe, Al Doilea Război Mondial

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, forțele aliate au aruncat aproximativ 1,3 milioane de tone de bombe peste Germania. Chiar și astăzi, după mai bine de 79 de ani, încă se descoperă multe rămășițe neexplodate.

Până în 1945, forțele aeriene americane și britanice au lansat 2,7 milioane de tone de bombe asupra Europei

Jumătate din numărul de explozibil aruncat deasupra Europei a fost îndreptat asupra Germaniei. Până în mai 1945, când guvernul nazist a capitulat, infrastructura industrială a Germaniei era în ruine, iar multe orașe au fost abandonate.

Pentru a face față problemei bombelor neexplodate, zeci de mii de locuitori sunt adesea evacuați din casele lor.

Uneori, bombele sunt detonate la fața locului pentru a elimina riscul unor explozii neașteptate, însă acest proces prezintă și riscul de răspândire a poluării toxice.

bombe, Al Doilea Război Mondial

În timpul ocupației aliate, eforturile de reconstrucție au început rapid

Cu toate acestea, a apărut o problemă îngrijorătoare: aproximativ 10 % din bombele lansate de avioanele aliate nu explodaseră. Pe măsură ce Germania de Est și de Vest au început reconstrucția după război, au întâmpinat un obstacol major – mii de tone de bombe neexplodate erau ascunse în subteran.

Responsabilitatea dezamorsării acestor bombe, precum și a îndepărtării nenumăratelor grenade de mână, gloanțe, obuze de mortier și de artilerie rămase în urma războiului, a fost încredințată tehnicienilor și pompierilor. Cunoscuți sub numele de Kampfmittelbeseitigungsdienst sau KMBD, aceste persoane curajoase au lucrat neîncetat pentru a asigura siguranța și reconstrucția Germaniei de după război.

Acesta este motivul pentru care, înainte de începerea oricărui proiect de construcție în Germania, fie că este vorba de o simplă extindere a unei locuințe sau de amplasarea de șine la scară largă de către autoritatea feroviară națională, există o etapă crucială – certificarea faptului că solul este lipsit de muniții neexplodate.

Germania, Al Doilea Război Mondial

În ciuda acestor măsuri de precauție din Germania, încă mai apar incidente

De exemplu, aproximativ 20 000 de persoane au fost evacuate dintr-o zonă din Köln după ce o bombă de o tonă a fost descoperită în timpul lucrărilor de construcție.

În mod similar, în noiembrie 2013, alte 20 000 de persoane din Dortmund au trebuit să fie evacuate în timp ce experții dezamorsau o bombă „Blockbuster” de 4 000 de kilograme, capabilă să provoace pagube importante.

De asemenea, în timpul lucrărilor de construcție la sediul Comandamentului european al SUA din Stuttgart, o bombă cu fosfor a fost lovită accidental, ceea ce a dus la eliberarea de gaze toxice. Din fericire, o echipă germană de deminare a munițiilor explozive a intervenit rapid și a îndepărtat bomba în siguranță, fără alte incidente.

Registration

Aici iti poti reseta parola