Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Genialul gay care a spart codurile naziștilor, pe noua bancontă de 50 de lire sterline
Articole online

Genialul gay care a spart codurile naziștilor, pe noua bancontă de 50 de lire sterline

După război, Alan Turing a făcut descoperiri şi în biologia dezvoltării.

Miercuri, , la trei luni după ce designul ei a fost dezvăluit de Banca Angliei, a intrat în circulație noua bancnotă britanică de 50 de lire sterline, care îl omagiază pe matematicianul şi specialistul în computere Alan Turing.

„Plasarea imaginii lui Alan Turing pe această nouă bancnotă reprezintă o recunoaştere a contribuţiilor lui la dezvoltarea societăţii noastre, precum şi o celebrare a vieţii lui remarcabile”, a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, citat de Agerpres.

Închisoarea și moartea

Alan Turing era gay şi a trăit într-o perioadă în care raporturile sexuale între bărbaţi erau ilegale în Marea Britanie.

A fost condamnat la închisoare pentru orientarea lui sexuală în anul 1952, şi-a pierdut autorizaţia care îi permitea să lucreze în laboratoare de maximă securitate din Marea Britanie şi a murit din cauza unei intoxicaţii cu cianură la mai puţin de doi ani după aceea, în urma unui incident pe care medicii legişti l-au considerat o sinucidere.

Guvernul britanic l-a graţiat postum în 2013, iar guvernatorul Andrew Bailey consideră că Alan Turing a fost tratat îngrozitor în timpul vieţii sale.

Agenţia britanică de spionaj GCHQ, pentru al cărei precursor Alan Turing a lucrat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a dezvăluit miercuri o operă de artă în onoarea celebrului inventator.

Noua bancnotă de 50 de lire sterline completează tranziţia Băncii Angliei de la bancnotele de hârtie la cele fabricate din polimeri mai durabili sau plastic.

Bancnotele existente de 50 de lire vor circula în paralel cu noile bancnote din polimeri până la sfârşitul lunii septembrie 2022.

Bancnotele de 50 de lire reprezintă 357 de milioane dintre cele peste 4,5 miliarde de bancnote puse în circulaţie de Banca Angliei.

Bancnotele cu valori nominale mai mici sunt mult mai populare pentru tranzacţiile realizate de britanici în viaţa de zi cu zi.

Registration

Aici iti poti reseta parola