Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cursa spre Messina. Cum l-a învins Patton pe Montgomery în timpul Operațiunii Husky, invazia Aliaților în Sicilia
Articole online

Cursa spre Messina. Cum l-a învins Patton pe Montgomery în timpul Operațiunii Husky, invazia Aliaților în Sicilia

patton

17 august 1943: Generalul George S. Patton câștigă cursa spre Messina

Născut în San Gabriel, California, în 1885, familia lui Patton a avut o lungă istorie de serviciu militar. După ce a studiat la West Point, a servit ca ofițer de tancuri în Primul Război Mondial, iar aceste experiențe, împreună cu studiile sale militare aprofundate, l-au determinat să devină un susținător al importanței cruciale a tancului în războiul viitor.

După intrarea americanilor în cel de-al Doilea Război Mondial, Patton a fost pus la comanda unei importante divizii americane de tancuri și a jucat un rol cheie în invazia aliată a Africii de Nord franceze în 1942.

În 1943, Patton a condus Armata a 7-a americană în asaltul asupra Siciliei și a devenit faimos pentru că l-a depășit pe Montgomery în timpul mișcării de strângere a trupelor împotriva Messinei.

Cursa a avut repercusiuni semnificative, deși mai puțin tangibile, pentru Patton și pentru luptătorii americani. Armata a Șaptea, care se deplasa rapid, s-a dovedit a fi egală cu Armata a VIII-a și a stabilit un nou standard în războiul mobil. Americanii, recunoștea Montgomery după război, „s-au dovedit a fi trupe de primă clasă”. A fost nevoie de timp; dar au făcut-o mai repede decât noi’.

Patton era pe deplin mulțumit de propria performanță. „Desigur, dacă nu aș fi fost deranjat pe 13 iulie de o schimbare totală de plan”, i-a scris el soției sale, „aș fi cucerit Messina în zece zile, dar apoi ar fi trebuit să mă întorc pentru a lua Palermo, așa că totul a ieșit bine.”

Obiceiuri controversate

Deși Patton a fost unul dintre cei mai abili comandanți americani din cel de-al Doilea Război Mondial, a fost și unul dintre cei mai controversați. S-a prezentat ca un cavaler al zilelor noastre, și-a creat propria uniformă și era cunoscut pentru că făcea afirmații excentrice cu privire la descendența sa directă din marii lideri militari din trecut prin reîncarnare.

În timpul campaniei din Sicilia, Patton a generat o controversă considerabilă atunci când a acuzat de lașitate un soldat american spitalizat care suferea de oboseală de luptă și apoi l-a lovit personal peste față. Celebrul general a fost nevoit să prezinte scuze publice și a fost mustrat de generalul Dwight Eisenhower.

Cu toate acestea, când a venit momentul invaziei Europei de Vest, Eisenhower nu a găsit niciun general la fel de formidabil ca Patton, iar generalul a primit din nou un post militar important. În 1944, Patton a comandat Armata a 3-a americană în invazia Franței, iar în luna decembrie a aceluiași an, expertiza sa în materie de mișcare militară și de luptă cu tancurile a contribuit la zdrobirea contraofensivei germane din Ardeni.

Se spune că, în timpul uneia dintre numeroasele sale campanii de succes, generalul Patton a declarat:

„În comparație cu războiul, toate celelalte forme de efort uman se reduc la nesemnificativ”.

La 21 decembrie 1945, a murit într-un spital din Germania, în urma rănilor suferite într-un accident de mașină în apropiere de Mannheim.

Registration

Aici iti poti reseta parola