Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Generalul Eisenhower avertizează asupra riscului de „șoc al obuzelor”
Articole online

Generalul Eisenhower avertizează asupra riscului de „șoc al obuzelor”

Eisenhower

Generalul Eisenhower avertizează asupra riscului de „șoc al obuzelor” în cel de-al Doilea Război Mondial

Shell shock este un termen inventat în Primul Război Mondial de către psihologul britanic Charles Samuel Myers pentru a descrie tipul de tulburare de stres post-traumatic (PTSD) de care au fost afectați mulți soldați în timpul războiului (înainte ca PTSD să fie denumit). Este o reacție la intensitatea bombardamentelor și a luptelor care a produs o neputință care apare în diferite moduri ca panică și frică, fugă sau incapacitatea de a raționa, dormi, merge sau vorbi.

În timpul războiului, conceptul de șoc al obuzelor era prost definit. Cazurile de „șoc de obuz” puteau fi interpretate fie ca o rană fizică sau psihologică, fie ca o „lipsă de fibră morală”. 

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial și ulterior, diagnosticul de „shell shock” a fost înlocuit cu cel de reacție la stresul de luptă, un răspuns similar, dar nu identic, la trauma războiului și a bombardamentelor.

„Pericolul de a fi ucis sau mutilat impune o tensiune atât de mare încât îi face pe oameni să cedeze. O singură privire la fețele micșorate și apatice ale pacienților psihiatrici… care suspină, tremură, se referă cu înfiorare la „ele, obuzele” și la camarazii mutilați sau morți, este suficientă pentru a-i convinge pe majoritatea observatorilor de acest fapt.”

Pe baza acestei evaluări, precum și a experienței directe, comandanții americani au apreciat că soldatul mediu ar putea rezista aproximativ 200 de zile în luptă înainte de a suferi daune psihiatrice grave. Comandanții britanici au folosit o metodă de rotație, scoțând soldații din luptă la fiecare 12 zile pentru o perioadă de odihnă de patru zile. Acest lucru le-a permis soldaților britanici să reziste 400 de zile de luptă înainte de a fi afectați în mod dăunător. Raportul medicului chirurg general a continuat prin a deplânge faptul că „o rană sau o vătămare este privită nu ca o nenorocire, ci ca o binecuvântare”. 

Registration

Aici iti poti reseta parola