Președintele francez Emmanuel Macron pare hotărât să repare greșelile trecutului colonial al țării sale.
După ce a anunțat că la sfârșitul acestei luni va restitui Beninului 26 de opere de artă furate în 1892, în timpul ocupării palatului Abomey, capitala istorică a regatului Dahomey, acum președintele Franței anunță că va returna mai multe lucrări și Coastei de Fildeș. Preintre acestea se numără și
Djidji Ayokwe, faimoasa „tobă vorbitoare”.
Djidji Ayokwe, „Facebook-ul” poporului Ebrié
Instrumentul muzical era folosit ca mijloc de comunicare între diferite localități. E vorba de unul dintre acele tam-tam-uri de care se vorbea pe vremuri ]n c[r’ile de aventuri. Djidji Ayokwe a fost confiscat de coloniștii francezi în 1916 și se află în acest moment la muzeul Quai Branly.
Fericire mare la Abidjan
Vestea că tam-tam-ul se va întoarce în Abidjan a fost primită cu entuziasm de conducerea tradițională a poporului Ebrié. „Sunt foarte fericit să aud această veste. Nu ne așteptam să ne fie restituit acest tam-tam care era difuzorul nostru, Facebook-ul nostru.Acestă tobă vorbitoare ne va aminti istoria și va spori faima poporului Ebrié ale cărui urme dispar odată cu urbanizarea sălbatică din Abidjan, care găzduiește acum mai mult de cinci milioane de locuitori”, a declarat Clavaire Aguego Mobio, actual conducător tradițional al Ebriés-ului.
Coasta de Fildeș a cerut oficial Franței la sfârșitul anului 2018 returnarea a 148 de opere de artă africană. „Primul element pe care îl cerem este Djidji Ayokwe, toba vorbitoare a poporului Ebrié. Este un obiect simbolic de mare importanță care a fost furat în timpul colonizării ”, a declarat directorul Muzeului Civilizațiilor de pe Coasta de Fildeș, Silvie Memel Kassi. „Dispariția tobei a destabilizat organizarea socială și tradițională a Ebriés”, e de părere și șeful Mobio, citat de Le Figaro.
Restituirea operelor de artă jefuite din Africa este unul dintre punctele esențiale ale „noii relații” pe care șeful statului francez intenționează să o stabilească cu continentul.