Fostul președinte rus Dmitri Medvedev ameninţă Kievul în cazul unui atac asupra Crimeii
Oficialii ruși au amenințat și în trecut cu armele nucleare, dar experți internaționali apreciază că aceștia încearcă să intimideze Occidentul. De altfel, în ciuda unor lovituri ucrainene în teritoriile pe care Moscova le-a anexat ilegal sau chiar în interiorul Rusiei, aceasta din urmă nu a recurs la arme neconvenționale.
Dmitri Medvedev, una dintre cele mai radicale voci de la Moscova, a lansat noile amenințări după ce Statele Unite au anunțat că noul pachet de ajutor militar pentru Ucraina include și rachete cu o rază de acțiune de 150 de kilometri.
Între timp, Kievul continuă să-și consolideze pozițiile defensive, inclusiv de-a lungul graniței cu Belarusul, pentru eventualitatea unei ofensive dinspre această țară, care deja i-a permis Rusiei să îi folosească teritoriul pentru a ataca Ucraina.
Situația la granița cu Belarus
În cazul unei ofensive ruso-belaruse este pregătit să intervină chiar și un regiment de voluntari din Belarus, care luptă alături de ucraineni.
Reporter: Regimentul Kalinoŭski, format exclusiv din militari belaruși, face parte din Legiunea Internațională de Apărare a Ucrainei, și a fost înființată în luna martie a anului trecut. Comandantul acestei unități, Denis Prohorov, a ajuns la Jitomir, un oraș aflat la mai puțin de 100 de kilometri de granița cu Belarus, pentru a vedea la fața locului pozițiile defensive de aici.
Primarul orașului Jitomir, Serghei Suhomlin: În cazul unei posibile agresiuni din partea Belarus, acest regiment, format din trei batalioane, dintre care unul luptă la Bahmut, va fi dislocat în regiunea noastră pentru a-i întâlni pe inamicii belaruși. După opinia mea de fost militar, acum, în luna februarie, nu văd posibil un atac din partea Belarusului.
Reporter: Exercițiile militare comune ale armatelor din Belarus și Federația Rusă au alarmat și mai mult Ucraina cu privire la un posibil atac din partea acestei țări, cu toate că Ministerul belarus al Apărării susține că exercițiile sunt defensive și că forțele belaruse nu vor intra în război.