Oamenii lui Sarcozy, acuzați de deturnare de fonduri
Instanța a decis că milioanele de euro pentru sfaturi politice și sondaje facturate de președinția franceză între 2007 și 2012 constituie o deturnare de fonduri publice în valoare de 1,4 milioane de euro.
Judecătorii au ajuns la concluzia că „președinția Republicii nu are o persoană juridică separată de Stat”, și de aceea este supusă Codului Achizițiilor Publice ca și restul administrației. Având în vedere cariera sa îndelungată în serviciul statului, Claude Guéant avea cu siguranță „cunoștință de obligațiile” referitoare la regulile achizițiilor publice. Mai mult, inculpatul că era conștient și de apropierea dintre președinte și Patrick Buisson, precum și Pierre Giacometti.
În vârstă de 77 de ani, fostul ministru de Interne a fost reprezentat de avocatul său. El este închis de pe 13 decembrie , justiţia estimand că nu a achitat la timp sumele pe care a fost condamnat să le plătească într-un dosar în care a fost deja condamnat. O decizie cu privire la cererea sa de eliberare a fost urmează să fie luată pe 7 februarie. Odată cu această nouă condamnare, e posibil să se decidă posibila prelungire a detenției fostului demnitar. Avocatul lui Claude Guéant a anunțat că va contesta hotărârea.
Inculpaţii „au subminat grav autoritatea Statului”, spune instanţa
În acest proces au fost judecați și alți patru foști consilieri sau colaboratori ai lui Nicolas Sarkozy. Asupra lor planau acuzații de de favoritism, disimulare de favoritism și deturnare de fonduri publice. Instanța a decis să-l condamne pe Patrick Buisson, absent și el de la pronunțarea verdictului, la doi ani de închisoare cu suspendare, precum și la o amendă de 150.000 de euro. Patrick Buisson a fost condamnat pentru deturnare de fonduri publice și abuz de bunuri corporative în detrimentul companiilor sale.
Pierre Giacometti, consultant și director al unor institute de sondare a opiniei publice, a primit o pedeapsă de șase luni de închisoare cu suspendare și o amendă de 70.000 de euro. Fostul șef de cabinet al președintelui Nicolas Sarkozy, Emmanuelle Mignon, a primit o pedeapsă de șase luni de închisoare cu suspendare, o pedeapsă mult mai grea decât amenda de 10.000 de euro cerută.
Instanța i-a recunoscut, însă, eforturile de a implementa în cele din urmă Codul Achizițiilor Publice la Elysée, „scoțând astfel președinția din practica sa monarhică”.
Instanța a stabilit că poreședinția a plătit milioane de euro pentru sfaturi politice și sondaje de opinie firmelor lui Patrick Buisson și Pierre Giacometti, precum și institutului Ipsos, Pentru contractele încheiate nu s-au organizat, însă, licitații.
Din acest motiov, în verdictul său, instanța a decis că inculpații „au subminat grav autoritatea statului”.
De ce a scăpat Sarcozy de acest dosar
Fostul șef al statului Nicolas Sarcozy nu a fost niciodată implicat în acest caz, deoarece este acoperit de imunitatea prezidențială garantată de Constituție. Deși a fost chemat, printr-o decizie fără precedent, să se prezinte ca martor pe 2 noiembrie, Nicolas Sarkozy a refuzat să răspundă la întrebările președintelui Benjamin Blanchet, în numele „separării puterilor”. . Un argument „eronat din pounct de vedere al dreptului constituțional”, consideră acum instanța prin hotărârea sa.
Apărarea inciulpaților a susținut că, în 2007, codul achizițiilor publice nu se aplica la Elysée, conform unui „cutume” care s-a perpetuat de la generalul de Gaulle, notează Le Figaro.