Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cine e noul Ceaușescu al UE?
Articole online

Cine e noul Ceaușescu al UE?

Răspund … în fața poporului 

Inspirat, pare-se, de Marele Cârmaci al românilor, fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, a refuză să răspundă la întrebări în timpul procesului foștilor săi consilieri.
Sarkozy, căruia judecătorii i-au ordonat să depună mărturie, a declarat că este responsabil în fața „poporului francez, nu în fața unei instanțe”. Cu alte cuvinte, Sarkozy nu numai că preia „apărarea Ceaușescu” în jocul de șah cu instanța, dar o și îmbunătățește simțitor. La o adică, Marea Adunare Națională putea fi convocată și i-ar fi putut cere socoteală lui Ceaușescu, pe când poporul francez chiar nu mai are ce-i face lui Sarkozy…
„Este un principiu esențial al democrațiilor cunoscut sub numele de separarea puterilor, iar în calitate de președinte al Republicii nu trebuie să dau socoteală pentru organizarea biroului meu sau pentru modul în care mi-am exercitat mandatul”, a spus el în fața instanței.
Mai mult, el susține că ordinul prin care judecătorul l-a silit să se prezinte în fața instanei este neconstituțional.
Revenind, însă, la proces, trebuie să spunem că mai mulți colaboratori ai lui Sarkozy sunt acuzați de nereguli cu fonduri publice. Banii ar fi fost folosiți în scopuri electorale.

Consilierii lui Sarkozy sunt acuzați de conspirație

E vorba de cinci consilieri și aliați ai lui Sarkozy, inclusiv fostul său șef de cabinet Claude Guéant și fostul consilier și consultant Patrick Buisson. Cei cinci sunt acuzați de favoritism, conspirație și abuz de fonduri publice.

Procurorii spun că e vorba de contracte în valoare de 7,5 milioane de euro, semnate de cei cinci în timpul mandatului lui Sarkozy. Acestea ar fi fost negociate în secret și dirijate către anumite persoane și entități, încălcând legile franceze privind transparența și licitațiile pentru contractele publice.

Sarkozy a fost deja condamnat la închisoare

Sarkozy, în vârstă de 66 de ani, nu mai are imunitate și este implicat în mai multe dosare. În septembrie, un judecător l-a condamnat la un an de închisoare pentru finanțarea ilegală a candidaturii sale din 2012.

În luna martie, Sarkozy a fost condamnat pentru „corupție și trafic de influență” la trei ani de închisoare, doi ani cu suspendare, pentru că a încercat să mituiască un judecător într-un proces. Sarkozy a atacat ambele verdicte.

În octombrie anul trecut, el a fost pus sub investigație oficială pentru o acuzație de „asociere criminală” din cauza acuzațiilor că dictatorul libian Muammar Gaddafi l-a ajutat să-și finanțeze campania prezidențială din 2007 cu până la 50 de milioane de euro.

El a fost scutit de implicarea într-un alt scandal în care aliații săi au fost acuzați că au acceptat plăți ilegale de la moștenitoarea L’Oreal, Liliane Bettencourt, scrie The Guardian.

Registration

Aici iti poti reseta parola