Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Fost gardian de lagăr nazist, în vârstă de 101 ani, condamnat pentru complicitate la crime
Articole online

Fost gardian de lagăr nazist, în vârstă de 101 ani, condamnat pentru complicitate la crime

gardian

Fost gardian de lagăr nazist, în vârstă de 101 ani, condamnat pentru complicitate la crime

Un tribunal german a condamnat la cinci ani de închisoare un fost gardian al unui lagăr de concentrare nazist în vârstă de 101 ani, cea mai în vârstă persoană judecată până acum pentru complicitate la crime de război în timpul Holocaustului.

Josef Schütz a fost găsit luna trecută vinovat de complicitate la crimă în timp ce lucra ca gardian de închisoare în lagărul Sachsenhausen din Oranienburg, la nord de Berlin, între 1942 și 1945.

Schütz a declarat că nu a făcut „absolut nimic” și că nu a fost la curent cu crimele care se comiteau în lagăr. „Nu știu de ce mă aflu aici”, a declarat el, la încheierea procesului.

Dar procurorii au declarat că Schütz a participat „cu bună știință și de bună voie” la uciderea a 3.518 prizonieri din lagăr în rolul său de gardian, deși nu a fost acuzat că ar fi comis în mod activ vreuna dintre crime.

Mai mult de 200.000 de persoane, inclusiv evrei, romi, opozanți ai regimului și homosexuali, au fost deținute la Sachsenhausen între 1936 și 1945. Zeci de mii de deținuți au fost uciși sau au murit din cauza muncii forțate, a experimentelor medicale, a foametei sau a bolilor înainte ca lagărul să fie eliberat de trupele sovietice, potrivit Memorialului și Muzeului Sachsenhausen.

Avea 21 de ani la acea vreme

Procurorii au declarat că Schütz a ajutat și a instigat la „execuția prin împușcare a prizonierilor de război sovietici în 1942” și la uciderea prizonierilor „cu ajutorul gazului otrăvitor Zyklon B”.

În timpul procesului, Schütz a făcut mai multe declarații incoerente cu privire la trecutul său, plângându-se că se „încurcă” și că nu a fost niciodată gardian în lagărul de concentrare Sachsenhausen.

În schimb, el a declarat că a lucrat ca muncitor agricol în Germania în cea mai mare parte a războiului, afirmație contrazisă de mai multe documente istorice care identifică un gardian SS care îi purta numele, data și locul nașterii.

Având în vedere vârsta sa, este foarte puțin probabil ca bătrânul să ajungă în spatele gratiilor, în ciuda condamnării și sentinței sale. Avocatul său, Stefan Waterkamp, a declarat înainte de verdict că, dacă va fi găsit vinovat, va face apel.

Citând o hotărâre a Curții Federale de Justiție din Karlsruhe, avocatul a declarat că doar faptul că a lucrat ca agent de securitate într-un lagăr de concentrare nu ar trebui să fie suficient pentru un verdict de vinovăție.

Registration

Aici iti poti reseta parola