Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Sfârșitul tragic al unui agent britanic. Cum a fost torturat în lagărele de concentrare
Articole online

Sfârșitul tragic al unui agent britanic. Cum a fost torturat în lagărele de concentrare

Recrutarea unui spion

Un martor al ultimelor sale momente din 12 septembrie 1944 a spus: „A fost bătută de Ruppert într-un mod teribil, însă aceasta nu a spus nimic. Când a obosit, i-a spus că o va împușca.” Ruppert, un călău de la Dachau, a fost spânzurat în 1946 pentru crime de război.

În momentul în care dosarul ei a fost scos de Arhivele Naționale din Londra, documentele au dezvăluit o trăsătură de caracter pe care aceasta o avea: curajul. „Știa înainte de a pleca în Franța cât de periculos era și că există șanse foarte mari să moară”, a spus nepotul ei, David Harper, în vârstă de 53 de ani.

„Dar a făcut doar ceea ce credea că este corect. Trăise întotdeauna după idealurile pe care i le adusese tatăl ei. Era o persoană blândă, nu foarte practică în anumite privințe. Trebuie să fi fost vorba despre sentimentul de a încerca să joace un rol în răsturnarea regimului lui Hitler”.

Născută în 1914 la Moscova, unde tatăl ei a predat la Curtea Imperială Rusă, familia Noor s-a mutat în Franța când fata avea doar șapte ani. La 25 de ani, era deja o scriitoare de succes a cărților pentru copii. Dar când naziștii au invadat Parisul în 1940, familia ei a fugit în Marea Britanie, unde Noor s-a înscris la Forțele Aeriene pentru Femei ca operator wireless.

Recrutată ca agent secret pentru limbile cunoscute și abilitățile sale, Noor nu a excelat în pregătirea sa de spion. Superiorii ei au descris-o ca fiind „neîndemânatică”, „ușor agitată”, „speriată de arme” și având o „personalitate instabilă și temperamentală”.

Omorâtă în timpul războiului

În vârstă de 29 de ani, proaspăt ieșită din antrenament, Noor nu a fost descurajată de ideea de a trăi în Parisul ocupat și de a acționa ca o legătură vitală între Londra și Rezistența franceză. Dar, împotriva tuturor șanselor, Noor a supraviețuit și a devenit vocea care transmitea din Paris.

Întotdeauna cu doar un pas înaintea Gestapo-ului, ea a început să-și trimită mesajele criptate la Londra folosind indicativul de apel Nurse. Pe măsură ce rețeaua a fost pătrunsă cu agenți capturați, interogați și trimiși în tabere, viața a devenit și mai periculoasă pentru Noor care încă lucra sub acoperire.

A fost aruncată într-o închisoare din Paris, a încercat să evadeze de două ori, însă planul nu i-a reușit. În noiembrie 1943 a fost dusă într-un lagăr de concentrare și se credea inițial că a murit în lagărul Natzweiler din Alsacia, Franța.

Dar la sfârșitul anului 1946, fratele lui Noor. a primit o scrisoare de la un deținut care fusese în celula de lângă Noor din închisoarea Pforzheim din Germania. Au existat dovezi că Noor fusese torturată. Deținutul a scris: „Am auzit loviturile pe care le-a primit. A suferit mult”.

Dosarele închisorii arătau că pe 11 septembrie 1944 a fost mutată în temutul lagăr de morți de la Dachau. În 1958, un fost membru al rezistenței olandeze, care fusese și el prizonier la Dachau la acea vreme, și-a scris relatarea despre vitejia lui Noor în fața morții.

La aproape 15 ani de la moartea ei, familia lui Noor a aflat în cele din urmă ce s-a întâmplat cu fata. Nepotul ei, David, își amintește: „Mult timp după război s-a pus întrebarea dacă Noor era în viață sau moartă? În cele din urmă, s-a confirmat că a fost ucisă în timpul războiului.

Registration

Aici iti poti reseta parola