Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Chimistul evreu care a inventat gazul Zyklon B folosit în timpul Holocaustului
Articole online

Chimistul evreu care a inventat gazul Zyklon B folosit în timpul Holocaustului

O idee care a schimbat soarta lumii

Fritz Haber s-a născut în 1868 la Breslau, care și-a dorit să studieze chimia la Berlin, considerând că acest lucru îi va oferi o carieră fructuoasă. Una dintre descoperirile sale a răspuns la marea problemă provocată de acele vremuri, și anume hrana populației.

Culturile au avut nevoie de o aprovizionare mai bună cu azot pentru a fi produse mai multe alimente. În 1909, Haber a descoperit o modalitate prin care putea fi preluat amoniacul pentru hrană din azot și hidrogen.

Lucrând cu Carol Bosh, un inginer de la compania chimică BASF, cei doi au făcut posibilă crearea unor cantități uriașe de îngrășăminte, însă acest proces a fost util și pentru militarii care fabricau explozivi.

Când a izbucnit Primul Război Mondial, Haber dorea să arate lumii spiritul său patriot, astfel începând să facă diferite experimente cu clor gazos care ar fi putut scurta războiul. Primul atac care se folosea de metodele sale a avut loc la Ypres în 1915, Haber fiind promovat în funcția de căpitan în armata germană.

Cu toate că primise Premiul Nobel, lui Haber îi era frică să nu fie arestat pentru cercetările făcute cu privire la gazele toxice. În timpul Republicii de la Weimar, Haber a dorit, în continuare, să-și arate spiritul patriotic.

Folosit și astăzi, dar sub alt nume

Odată cu creșterea sentimentului antisemit în Germania, Haber a fost nevoit să demisioneze. Din cauza sentimentelor negative puternice trăite de acesta, a murit în urma unui atac de cord în 1934. Însă, ceea ce s-a aflat ulterior era că Haber nu cercetase doar gazele toxice, ci și pe cele pesticide.

Cercetarea acestuia a fost folosită ulterior de către naziști pentru crearea gazului Zyklon B, care a fost folosit în numeroase lagăre de concentrare, fiind uciși aproximativ 6 milioane de evrei. Acesta a fost un pesticid pe bază de cianură, care după ce lua contact cu apa sau căldura, se transforma în cianură de hidrogen. În prezent, rareori mai este folosit ca pesticid, dar încă are aplicații industriale. Mai multe firme din mai multe țări continuă să producă Zyklon B, însă este denumit Detia-Degesch sau Degesch care a redenumit produsul Cyanosil în 1974.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola