Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Forțele de securitate din Iran ar fi deschis focul în timp ce mii de oameni o plâng pe Mahsa Amini
Articole online

Forțele de securitate din Iran ar fi deschis focul în timp ce mii de oameni o plâng pe Mahsa Amini

protest

Forțele de securitate din Iran ar fi deschis focul în timp ce mii de oameni o plâng pe Mahsa Amini

Forțele de securitate iraniene au intrat în conflict cu protestatarii care se adunaseră cu miile în orașul natal al lui Mahsa Amini pentru a marca 40 de zile de la moartea acesteia, existând informații că s-au tras focuri de armă.

„Forțele de securitate au tras cu gaze lacrimogene și au deschis focul asupra oamenilor în Piața Zindan, în orașul Saqqez”, a scris pe Twitter Hengaw, un grup cu sediul în Norvegia care monitorizează încălcările drepturilor în regiunile kurde din Iran, fără a preciza dacă există morți sau răniți. Acesta a precizat că peste 50 de civili au fost răniți de focuri directe în orașe din regiune.

Martorii au confirmat că s-au tras focuri de armă, în timp ce guvernul iranian a declarat că forțele de securitate au fost nevoite să răspundă la revolte. Ulterior, Iranul a încercat să blocheze accesul la internet în regiune.

Cea de-a 40-a zi de la un deces marchează în mod tradițional sfârșitul doliului, iar apelurile au fost lansate pentru ca protestatarii să iasă în stradă, apel care a fost ascultat la Teheran, Isfahan și Mashhad. Rapoartele privind lansarea de gaze lacrimogene în Iran au fost susținute de dovezi video.

În ciuda interdicției forțelor de securitate, cea mai mare adunare a avut loc în orașul natal al lui Amini, Saqqez, în provincia Kurdistan, în vestul țării. Amini a murit la 16 septembrie, la trei zile după ce a fost arestată de poliția morală pentru că era îmbrăcată necorespunzător. O anchetă oficială a declarat că aceasta s-a prăbușit din cauza unei afecțiuni preexistente, o explicație respinsă de familia Amini, care a fost împiedicată să aleagă oricare dintre medicii din comisia de examinare medicală.

Moartea ei a declanșat proteste neașteptate, la care au participat numeroase studente și eleve, care și-au scos și ars vălurile de pe cap și s-au confruntat cu forțele de securitate pe stradă

Oamenii s-au îndreptat miercuri dimineață spre mormântul lui Amini, chiar dacă serviciile de securitate avertizaseră familia acesteia să nu organizeze ceremonia, amenințând că „ar trebui să se îngrijoreze pentru viața fiului lor”, potrivit activiștilor. Au participat până la 10.000 de persoane în doliu, care au sosit atât pe jos, cât și în mașini și pe motociclete.

„Moarte dictatorului”, au scandat participanții la cimitirul Aichi din afara Saqqez, înainte ca mulți dintre ei să fie văzuți îndreptându-se spre biroul guvernatorului din centrul orașului. Agenția de știri iraniană Fars a declarat că aproximativ 2.000 de persoane s-au adunat în orașul Saqqez și au scandat „femeie, viață, libertate”.

Imaginile împărtășite de Hengaw au arătat prezența intensă a forțelor de securitate în timpul nopții în Saqqez. Acestea ar fi închis intrările în oraș și ar fi închis drumurile care duc la cimitirul Aichi și la mormântul lui Amini.

Se pare că împușcăturile au avut loc atunci când un grup mai mic a mărșăluit spre biroul guvernatorului din Saqqez.

Registration

Aici iti poti reseta parola