Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Focul din gara Iași şi specula din iarna 1918-1919. Zeci de morți și răniți
Articole online

Focul din gara Iași şi specula din iarna 1918-1919. Zeci de morți și răniți

Din cauza supraaglomerării, 16 persoane au murit, iar alte 60 au fost rănite în lupta care s-a dat pentru părăsirea trenului.

Presa vremii consemna că focul a pornit de la un bidon cu petrol care s-a vărsat şi a cuprins cu o iuţeală fulgerătoare tot vagonul care era plin de alte bidoane cu gaz, benzină şi spirt, pe care speculanţii urmau să le comercializeze în Basarabia.

Numai intervenţia rapidă a unei companii de soldaţi a făcut ca să nu ia foc şi gara.

În urma anchetei condusă de comisarul gării, Alexandrescu, şi locotenentul Drăghicescu au fost arestaţi Ţipra Portugers, care avea trei bidoane cu gaz, două cu untdelemn şi 15 kg de făină şi alţi doi pasageri care care s-a dovedit că aveau cu ei în vagoane gaz, făină, untdelemn şi benzină.

Tot atunci, în urma cercetărilor făcute de Raul Rătescu, şeful serviciului de aprovizionare al Ploieştului, s-a constatat că în oraş erau în circulaţie 5540 de cartele de pâine peste numărul populaţiei,  consemna presa cu speranţă că se va pune capăt speculei odată ce vor ajunge ajutoarele trimise de Statele Unite ale Americii.

În ţară sosiseră delegaţii Crucii Roşii americane, maiorul Bayne şi căpitanul Paine, care aveau misiunea să găsească depozite unde să fie depozitate ajutoarele.

Se vorbea că acestea se aflau deja în port la Marsilia, fiind vorba de „câteva milioane de kilograme de lucruri diferite, ca alimente, încălţăminte, stofe pentru îmbrăcăminte, rufărie, toate aşteptân din zi în zi pornirea pe primele vapoare ce vor fi destinate să ni le aducă.

Încă puţină aşteptare şi populaţia noastră nu va mai fi pradă speculatorilor neomenoşi deoarece toate mărfurile sosite de nu se vor distribui gratis, vor fi plătite cu sume extrem de modeste”.

Pe 17 octombrie 1918, reprezentantul Tinerilor Creştini din America de Nord (YMCA) înfiinţase la Galaţi o cantină cu supe populare.

La acea masă a nevoiaşilor se servea zilnic câte o ciorbă de fasole şi o bucată de mămăligă contra zece bani.

„O cantină la fel aflăm că se va înfiinţa în curând în Bucureşti tot prin îngrijirea membrului acestei misiuni. Pentru instalarea ei se va lucra cu activitate după sărbători la şcoala no. 39 oferită de Primăria Capitaeli acestei opere de binefacere a Americei care, după cele relatate nu a încetat o clipă a se gândi la noi şi de a face tot ce a fost posibil pentru a ne ajuta cu toată izolarea ţării de prietenii ei depărtaţi”, mai scria presa vremii.

Registration

Aici iti poti reseta parola