Evenimentul Istoric > Istoria zilelor Noastre > „Fantomele albe” au părăsit orașul Shanghai. Autoritățile comuniste dau înapoi. VIDEO
Istoria zilelor Noastre

„Fantomele albe” au părăsit orașul Shanghai. Autoritățile comuniste dau înapoi. VIDEO

Orașul chinez Shanghai se îndreaptă spre o redeschidere treptată după două luni de carantină totalăă din cauza COVID-19, în timp ce oficialii de la Beijing se pregăteau să reducă restricțiile în anumite părți ale capitalei, spunând sâmbătă că focarul a fost pus sub control. Shanghai își propune, în esență, să pună capăt blocării miercuri, după relaxarea restricțiilor în ultima săptămână.

Mai mulți oameni au fost lăsați să iasă din case și mai multe afaceri li s-a permis să se redeschidă, deși majoritatea rezidenților rămân în mare parte limitați la locuințele lor, magazinele fiind limitate în principal la livrări, anunță VOA

Oficialii din Shanghai au îndemnat la continuarea vigilenței, chiar dacă marea majoritate a celor 25 de milioane de locuitori ai săi trăiesc în zone care se află în categoria de „prevenire” cu cel mai scăzut risc „Purtați măști în public, fără adunare și păstrați distanța socială”, a declarat Zhao Dandan, director adjunct al Comisiei Municipale de Sănătate din Shanghai, într-o conferință de presă.

Chinezii au ieșit să sărbătorească

Videoclipurile de pe rețelele de socializare au arătat scene de vineri seara, inclusiv mulți străini, bând și dansând pe stradă, într-o zonă centrală a orașului, înainte ca poliția să le întrerupă și să le spună să meargă acasă. Un alt videoclip a arătat un grup de pe stradă cântând un cântec pop emoționant din 1985, intitulat Tomorrow Will Be Better. Poliția poate fi văzută sosind și lăsând cântecul să se termine înainte de a le cere oamenilor să meargă acasă, ceea ce provoacă laude online pentru atitudinea ofițerilor.

Blocarea de două luni a celui mai mare și cosmopolit oraș din China a frustrat și înfuriat rezidenții, dintre care sute de mii au fost în carantină în unități centrale adesea aglomerate. Mulți dintre ei s-au luptat să aibă acces la hrană suficientă sau îngrijire medicală în primele săptămâni ale blocării.

Pe măsură ce Shanghai ridică treptat carantina, un clip video care arată un număr mare de soldați care evacuează din Shanghai a fost răspândit pe scară largă pe internet. Vezi VIDEO

Beijing are lucrurile sub control

În Beijing, cazurile noi au avut tendința de scădere timp de șase zile, fără infecții noi în afara zonelor de carantină raportate vineri. Focarul care a început pe 22 aprilie este „sub control efectiv”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului orașului într-o conferință de presă.

Începând de duminică, centrele comerciale, bibliotecile, muzeele, teatrele și sălile de sport vor fi redeschise, cu limitări ale numărului de persoane, în opt din cele 16 districte din Beijing care nu au înregistrat niciun caz comunitar timp de șapte zile consecutive.

Două dintre districte vor pune capăt regulilor de lucru de la domiciliu, în timp ce transportul public se va relua în mare parte în trei districte, inclusiv Chaoyang, cel mai mare oraș. Cu toate acestea, mesele în restaurant rămân interzise în întreg orașul.

Probleme economice

În timp ce numărul cazurilor la nivel național se îmbunătățește, aderarea strictă a Chinei la strategia sa „zero-COVID” a devastat a doua economie din lume ca mărime și a zguduit lanțurile globale de aprovizionare. Investitorii au fost îngrijorați de lipsa unei foi de parcurs pentru ieșirea din ceea ce a fost o politică semnătură a președintelui Xi Jinping. Impactul economic a fost evident în datele de vineri care arată că profiturile din aprilie la firmele industriale au scăzut cu 8,5% anual, cea mai mare scădere din ultimii doi ani.

Abordarea Chinei, despre care guvernul spune că este necesară pentru a salva vieți și a preveni copleșirea sistemului de sănătate, a fost contestată, varianta omicron fiind greu de controlat.

Conflictul dintre învingerea răspândirii COVID-19 și susținerea economiei vine într-un an sensibil din punct de vedere politic, în care Xi se așteaptă să obțină un al treilea mandat de conducere la congresul Partidului Comunist din toamnă.

În timpul unei întâlniri de urgență de miercuri, premierul Li Keqiang a recunoscut că există o creștere slabă și a spus că dificultățile economice au fost mai grave în unele aspecte decât în ​​2020, când China a fost lovită inițial de COVID-19. Comentariile sale au determinat pieței așteptări cu privire la măsuri suplimentare de sprijin economic.

China a raportat sâmbătă 362 de cazuri zilnice de coronavirus, în scădere față de 444 cu o zi mai devreme. La Beijing, noile infecții, raportate vineri au scăzut la 24 de la 29.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola