Vor îndrăzni americanii să impună sancțiuni Chinei?
„Este necesar să se accelereze construcția și conexiunea externă a sistemului transfrontalier de compensare a yuanului CIPS… [Dar] preocuparea principală este de a continua să consolidăm cooperarea cu Swift”, a declarat Wang Yongli, fost vicepreședinte al Bank of China și fost membru al consiliului de administrație al Swift.
Cu toate acestea, China a luat notă de măsurile împotriva Rusiei și se pregătește pentru eventuale sancțiuni pe care americanii le-ar putea impune Beijingului . În acest sens, Yongli a subliniat SCMP că „rezervele uriașe de valută sunt sunt „bombele nucleare financiare” ale Chinei și că aceste rezerve au un efect descurajator puternic.”
Oficialii de la Beijing îi avertizează pe omologii de la Washington – că „Republica Populară Chineză nu este Rusia”, având în vedere rolul imens al Chinei în economiei globale. Ei au dat asigurări că orice scenariu potențial de reunificare cu Taiwanul nu ar lua ca model invazia rusă în Ucraina. Chinezii admit totuși că ceea ce pătimește astăzi Rusia este un „avertisment pentru China”:
„Sancțiunile economice pe care țările occidentale conduse de SUA le-au impus Rusiei pot fi văzute ca un avertisment pentru China – despre cât de departe pot merge [sancțiunile]”, a spus He Weiwen, fost consilier economic și comercial la consulatele chineze din New York și San Francisco.
South China Morning Post enumeră o serie de strategii pe termen scurt și lung pe care țara le-ar putea folosi în cazul unei crize în relațiile cu Occidentul.
„China și SUA au o miză una în cealaltă, așa că pentru SUA, China este total diferită de Rusia. Calculele politice vor fi inevitabil restrânse de condițiile economice”, spune Lu Xiang, un membru al Academiei Chineze de Științe Sociale (CASS). Expertul susțină că, dacă Occidentul ar aplica aceleași sancțiuni Chinei, acestea ar avea consecințe nedorite pentru statul sau blocul care le impune.
„Efectele oricăror sancțiuni sunt reciproce”, a spus Lu. „Avem active în SUA și Europa, la fel și în China.”
Pot americanii să lovească decisiv China?
Guvernul chinez, băncile de stat și întreprinderile care au relații de afaceri cu Rusia, au adoptat o abordare foarte prudentă de la începutul războiului, potrivit profesorului Shi de la Universitatea Renmin.
„O astfel de atitudine occidentală [față de agresiunea rusă] a fost probabil pe deplin anticipată de China, așa că pentru a proteja activele chineze, până acum, China a acționat foarte precaut”, a spus Shi
Potrivit articolului, „în China s-a vorbit despre reducerea uriașei sale rezerve, dar experții spun că acest lucru nu este fezabil, deoarece o schimbare bruscă a volumului ar putea avea un efect catastrofal pe piețele globale”.
Wang Yongli explică: „…Bineînțeles, acest lucru nu exclude ca China să își mărească achiziția de aur sau alte materii prime strategice sau să ajusteze rezerva valutară și a țării apentru a-și reduce și mai mult rezervele în dolari americani. Evităm asta pe cât posibil pentru a-l folosi ca mijloc de presiune în confruntarea cu SUA,” scrie zerohedge.com.