Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ucraina le interzice sportivilor săi să participe la turnee în care s-ar putea confrunta cu ruși și bieloruși
Articole online

Ucraina le interzice sportivilor săi să participe la turnee în care s-ar putea confrunta cu ruși și bieloruși

sportivi

Ucraina le interzice sportivilor săi să participe la turnee în care s-ar putea confrunta cu ruși și bieloruși

De asemenea, ministerul a îndemnat federațiile sportive ucrainene să monitorizeze participarea atât a rușilor, cât și a belarușilor la viitoarele competiții și să își retragă sportivii dacă aceștia participă. Mulți sportivi ruși servesc în armata rusă și au susținut invazia Ucrainei, după cum relatează Politico

„Am pierdut din punct de vedere diplomatic atunci când Comitetul Național Olimpic Ucrainean și Ministerul Sportului nu au reușit să convingă CIO [Comitetul Olimpic Internațional] să interzică rușii. Acum, sportivii noștri au devenit ostatici ai acestei situații”, a declarat Zhan Beleniuk, un deputat ucrainean și campion olimpic din 2020 la lupte greco-romane.

El începuse deja să se pregătească pentru meciurile de calificare din toamnă în vederea obținerii unei licențe pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. Dar acum participarea sa, precum și cea a multor alți sportivi ucraineni, este în așteptare.

Interdicția vine în urma recomandării pe care guvernul ucrainean a făcut-o la sfârșitul lunii martie

Decizia a fost luată la o zi după ce Comitetul Olimpic Internațional a declarat că sportivilor ruși și belaruși ar trebui să li se permită să participe la Jocurile Olimpice din 2024 ca neutri – fără steag național sau imn național – în ciuda campaniei guvernului ucrainean de a le fi interzis.

„Nu este de competența guvernelor să decidă ce atleți pot participa la ce competiții internaționale”, a declarat CIO într-un comunicat.

Referindu-se la decizia de boicotare a Kievului, CIO a precizat că „o astfel de decizie ar afecta doar comunitatea atleților ucraineni și nu ar avea niciun impact asupra războiului pe care lumea vrea să-l oprească și pe care CIO l-a condamnat cu atâta vehemență”.

Unii atleți ucraineni, printre care atletul olimpic Vladyslav Heraskevych și Federația ucraineană de tenis, au criticat interdicția, în timp ce alții, precum jucătoarea de tenis Lesia Tsurenko, s-au retras din meciurile împotriva rivalilor din Rusia și Belarus.

Beleniuk a declarat că, carierele sportivilor ucraineni sunt acum în așteptare, în condițiile în care unele meciuri de calificare pentru Jocurile Olimpice au început deja. „Nimeni nu ne așteaptă la Jocurile Olimpice fără licențe”, a spus Beleniuk. „Ne luăm doar șansa de la sportivii noștri de a deveni campioni olimpici”.

Registration

Aici iti poti reseta parola