Combustibilul nu era diesel, cum pretindeau sovieticii, ci nuclear, iar dezastrul de mediu rezultat a contaminat zona cu radiații periculoase și de durată. Incidentul, care a rămas secret până la dispariția URSS, a fost unul dintre numeroasele accidente nucleare pe care Marina Sovietică le-a avut în timpul Războiului Rece.
Planificatorii războiului nuclear ai Uniunii Sovietice au avut o perioadă dificilă în disputa lor cu Statele Unite. În timp ce Statele Unite au încercuit practic enorma țară socialistă cu rachete nucleare în țări precum Turcia și Japonia, emisfera occidentală nu a oferit niciun refugiu pentru desfășurarea sovietică.
O soluție de răspuns a rușilor a fost dezvoltarea a submarinelor cu rachete nucleare.
Echo I și Echo II
Aceste submarine, cunoscute sub numele de Echo I și Echo II, erau echipate cu șase și opt rachete de croazieră nucleare de tip „Pyatyorka” P-5.
Poreclită „Shaddock” de NATO, P-5 a fost o rachetă subsonică cu o rază de acțiune de 310 mile și focos nuclear de 200 sau 350 de kilotone. P-5 a avut o eroare circulară probabilă de 1,86 mile, ceea ce înseamnă că jumătate din rachetele care vizează o țintă vor ateriza în acea zonă, în timp ce cealaltă jumătate va ateriza mai departe.

- O lecție de diplomație uitată: audiența lui Vasile Alecsandri la Lordul Malmesbury, șeful diplomației britanice
- Sinodul Ecumenic de la Niceea Medalion aniversar la împlinirea a 1700 de ani (325-2025)
- Închipuit urmaș al lui Genghis-Han, admirat de Hitler „Baronul sângeros”, dușmanul feroce al statului bolșevic întemeiat de Lenin