Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Evadarea lui Heinz Meixner din Germania de Est prin zona Checkpoint Charlie
Articole online

Evadarea lui Heinz Meixner din Germania de Est prin zona Checkpoint Charlie

Heinz Meixner

Evadarea lui Heinz Meixner din Germania de Est prin zona Checkpoint Charlie

În timp ce lucra în estul comunist, acesta a cunoscut-o pe Margarete Thurau și s-a îndrăgostit. Politica însă amenința să pună capăt relației. Planul era să fugă în Austria, țara natală a lui Heinz. 

Fără să se descurajeze, Meixner a decis să treacă cu mașina pe sub una dintre grinzile de oțel care se întind peste ieșirile înguste din Zid.

El a ales Checkpoint Charlie și, conducând un scuter împrumutat, a oprit în timp ce paznicul îi verifica pașaportul. Meixner a reușit să măsoare înălțimea barierei. Aceasta era la doar 95 cm deasupra trotuarului.

Meixner a început o cercetare minuțioasă a agențiilor de închirieri auto din Berlinul de Vest pentru a găsi un automobil suficient de jos pentru a se strecura pe sub barieră. A ales o mașină sport, un Austin-Healey Sprite roșu.

Fără parbriz, mașina sport măsura 90 cm în înălțime.

A ales o zi de duminică, puțin după miezul nopții, pentru cursa sa

Cu câteva ore înainte de a începe, a scos parbrizul complet și, pentru mai multă siguranță, a lăsat să iasă puțin aer din cauciucuri pentru a coborî și mai mult mașina.

Margarete s-a înghesuit în secțiunea mică din spatele scaunului șoferului. Viitoarea soacră a lui Meixner era înghesuită în zona bagajelor. Pentru a se proteja împotriva unor eventuale focuri de armă, Meixner o înconjurase cu cărămizi.

Duminică, 5 mai 1963 era timpul pentru fugă. În întunericul dimineții devreme, Meixner a condus până la prima baricadă de pe partea Berlinului de Est a punctului de control. Și-a arătat pașaportul paznicului, care i-a făcut semn să intre pentru verificare.

În schimb, a pornit motorul, a ocolit barele verticale și a trecut pe lângă paznicul speriat. Înainte ca gardienii să poată trage cu mitralierele, Meixner a sprintat până la ultima bară de oțel, și-a plecat capul, a apăsat accelerația și a intrat în Berlinul de Vest.

Se deplasa atât de repede încât, atunci când în cele din urmă a apăsat frânele, cauciucurile au lăsat urme de derapaj de peste 40 de metri lungime.

După ce gărzile americane și-au revenit din șocul provocat de această apariție care se materializase din întunericul dimineții, i-au întâmpinat pe Heinz Meixner, Margarete Thurau și pe mama acesteia.

Meixner le-a spus americanilor:

„M-am gândit că gardienilor le va lua trei secunde să scoată armele odată ce vor ști ce fac. Știam că mama lui Margarete`s era protejată de cărămizi. Am simțit că aș putea reuși cu vreo cinci centimetri mai puțin… Acum ne putem căsători”.

Registration

Aici iti poti reseta parola