Evacuarea apei din barajul distrus din Ucraina scoate la iveală arme din Al Doilea Război Mondial
Malurile noroioase rămase după distrugerea barajului Kakhovka au scos la iveală resturi de rachete moderne de apărare aeriană, de tipul celor pe care Rusia și Ucraina le lansează asupra avioanelor celeilalte părți, precum și arme mult mai vechi, care datează din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când forțele sovietice și naziste s-au confruntat în întreaga Ucraină.
„Muniție, în special, chiar și din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este găsită în zonele rezervorului Kakhovsky”, a anunțat duminică Ministerul ucrainean de Interne, care a ordonat civililor să nu se apropie de rezervorul în retragere.
„Zona de apă a rezervorului este contaminată cu muniție. Pe 10 iunie, tehnicienii în explozibili au efectuat 5 explozii controlate”.
Oleksandr Chechko, șeful echipei ucrainene de deminare, a fost citat de Reuters spunând:
„Adesea recuperăm resturi de rachete S-300, resturi de rachete Smerch, iar după ce (nivelul) apei a scăzut găsim muniții din al Doilea Război Mondial”.
S-300 sunt rachete sol-aer de fabricație rusească, iar rachetele Smerch sunt rachete grele lansate de la vehiculele mobile
Pericolele mai vechi care pândesc în zonă amintesc de luptele grele pe care le-a cunoscut Ucraina în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Hotărâți să își recâștige fostul teritoriu după ce acesta a căzut în mâinile germanilor, sovieticii au respins Wehrmachtul nazist în Bătălia de aproape patru luni de la Dneiper, cu o forță de peste 2,5 milioane de soldați ai Armatei Roșii care au suferit pierderi masive.
Unii utilizatori de rețele de socializare au împărtășit videoclipuri și imagini izbitoare, dar neverificate, cu cranii găsite în noroi. Această zonă este făcută periculoasă din cauza munițiilor neexplodate și a bombardamentelor rusești, ambele complicând orice efort al oficialilor și jurnaliștilor de a le verifica.
Julian Borger, de la The Guardian, relatează că trupurile ar putea fi cele ale soldaților germani care au fost lăsate să putrezească după bătălia din 1943.