Europa către Elon Musk: „Twitter trebuie să joace după regulile noastre”
Europa are propriul mesaj pentru Elon Musk, pe care speră că îl va înțelege: El este pe cale să se confrunte cu unele dintre cele mai stricte reguli de moderare online din lume, iar Bruxelles-ul nu are de gând să dea înapoi, potrivit Politico.
Musk, care a ținut prima pagină a ziarelor aducând o chiuvetă la sediul Twitter în momentul în care a preluat controlul asupra principalei platforme de socializare, i-a făcut pe factorii de decizie europeni să se revolte, cu oficiali și legislatori care se aliniază pentru a-l avertiza pe miliardar că va trebui să respecte condițiile blocului.
Legea privind serviciile digitale a intrat în regulamentul oficial al UE săptămâna trecută și permite autorităților să ordone companiilor digitale să retragă conținutul ilegal în baza legislației UE și naționale și solicită ca platformele să analizeze conținutul semnalat de utilizatori.
Musk – care este cunoscut mai ales ca director general al producătorului de automobile electrice Tesla, dar care acum își spune „Chief Twit” în biografia sa de pe Twitter – a declarat în repetate rânduri că va respecta legile locale și a subliniat că nu a fost făcută nicio modificare la politica actuală de moderare a conținutului de pe Twitter.
Dar Europa este conștientă de poziționarea lui Musk ca „absolutist al libertății de exprimare”. Indiferent ce pune Musk la cale cu Twitter, apariția sa ca șef al acesteia va funcționa ca un test de rezistență pentru politica UE de moderare a conținutului: Una este să elaborezi reguli pentru un internet mai sigur, alta este să le aplici.
„Am vorbit [despre DSA], am făcut-o, acum trebuie să o aplicăm”, a declarat luni Sandro Gozi, unul dintre principalii legiuitori care au elaborat noile norme privind publicitatea politică.
Escapadele lui Elon
Musk nu a făcut un secret din faptul că el consideră Twitter drept o „piață publică”, în care toate discursurile, indiferent cât de divizorii sau discutabile, ar trebui să fie permise – spunând în martie că, în caz contrar, ar putea chiar „submina democrația”.
În texte private făcute publice în timpul procedurilor legale cu Twitter privind încercările lui Musk de a anula achiziția, Musk și-a exprimat îngrijorarea cu privire la decizia UE de a interzice site-urile media de stat rusești, precum RT, după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie.
„Ni s-a spus [SpaceX, compania spațială a lui Musk care furnizează internet prin satelit] să blocăm adresa IP [a RT]. De fapt, găsesc știrile lor destul de amuzante. Multe prostii, dar și câteva puncte bune”, i-a scris Musk lui Antonio Gracias în martie 2022. „Libertatea de exprimare contează cel mai mult atunci când este vorba despre cineva pe care îl urăști și care debitează ceea ce tu crezi că este o propagandă”.
Pe de altă parte, Musk a declarat într-un tweet din martie că se opune restricțiilor privind libertatea de exprimare care depășesc „cu mult legea” – cu alte cuvinte, moderarea conținutului ar trebui să se țină de litera reglementărilor fiecărei țări. Într-o scrisoare deschisă adresată săptămâna trecută agenților de publicitate de pe Twitter, Musk a reiterat acest punct de vedere, adăugând că platforma nu va deveni un „infern al tuturor” și că urmărește să facă Twitter „cald și primitor pentru toți” – pe lângă faptul că trebuie doar să fie legal.
Cu toate acestea, escapadele frecvente ale lui Musk în social media, de la cele mai arhicunoscute la cele mai scandaloase, ar putea da de gândit autorităților de reglementare.
In Europe, the bird will fly by our 🇪🇺 rules.#DSA https://t.co/95W3qzYsal
— Thierry Breton (@ThierryBreton) October 28, 2022