Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Erupția care a schimbat clima, literatura și arta
Articole online

Erupția care a schimbat clima, literatura și arta

Distrugerea satelor din jur provoacă în jur de o sută de mii de victime, mai multe decât cele produse de orice altă erupție din ultimii două mii de ani. Inclusiv cea a Vezuviului din anul 79, care a îngropat Pompeiul și Herculaneum.

Erupția lui Tambora se soldează, între altele, cu aruncarea în atmosferă a unei cantități uriașe de materiale incandescente, de aproximativ 1500 de kilometri cubi.

Timp de o sută de ani, nori groși de cenușă neagră, învârtindu-se în jurul planetei, răcesc clima acesteia.

În Europa, vara anului 1816 se dovedește una deosebit de friguroasă și ploioasă, cu ninsori la înălțime… Dar și cu consecințe neașteptate pentru istoria literaturii.

 

Astfel, din cauză că nu puteau ieși din casă, poeții Byron și Shelley, aflați împreună cu iubita, respectiv soția, și cu un prieten, doctorul John Polidori, în vacanță pe malul lacului Leman, organizează un concurs de povești macabre.

Așa va apărea romanul Frankenstein sau Prometeul modern al lui Mary Shelley.

Erupția vulcanului Tambora are efecte importante și asupra artei plastice. Se spune că pictorul britanic William Turner (1775-1851), precursor al impresionismului, s-a inspirat pentru operele sale contemplând cerul întunecat de norii de praf aruncați de vulcanul Tambora.

Registration

Aici iti poti reseta parola