Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Eroul britanic care l-a cruțat pe Hitler în Primul Război Mondial. Legendă sau adevăr?
Articole online

Eroul britanic care l-a cruțat pe Hitler în Primul Război Mondial. Legendă sau adevăr?

Henry Tandey

Eroul britanic care l-a cruțat pe Hitler în Primul Război Mondial. Legendă sau adevăr?

Pe 28 septembrie 1918, se spune că a avut loc unul dintre cele mai șocante incidente din Primul Război Mondial. În timpul celei de-a cincea bătălii de la Ypres, în apropiere de satul francez Marcoing, soldatul britanic Henry Tandey a dat dovadă de un eroism care i-a adus Crucea Victoria. Aceasta, alături de alte medalii, a contribuit la transformarea sa în cel mai decorat soldat britanic din întregul război.

Dar, în timpul aceleiași bătălii, Tandey ar fi luat o decizie care a schimbat cursul istoriei. Când soldatul de 27 de ani a văzut un soldat german rănit în linia sa de tragere, a decis să nu-l ucidă pe om. Acest singur act de compasiune ar fi umbrit pentru totdeauna impresionantul dosar militar al lui Tandey.

Prim-ministrul britanic Neville Chamberlain a fost primul care a auzit despre această poveste dramatică de la un bărbat care a susținut că el era soldatul german pe care Tandey îl cruțase. Numele acelui om era Adolf Hitler.

Cariera militară a lui Henry Tandey

Henry Tandey s-a născut la 30 august 1891, în Leamington Spa, Warwickshire, Anglia. Primii săi ani au fost grei, iar cel puțin o parte din copilărie și-a petrecut-o într-un orfelinat, potrivit Leamington History Group.

Dar, în ciuda tinereții sale dificile, Tandey a urmat cursurile școlii locale St. Peter’s School și, în cele din urmă, a obținut un loc de muncă la Regent Hotel, unde a alimentat cazanele clădirii. Curând, însă, a tânjit după o muncă mai interesantă.

Deși unele surse susțin că Tandey s-a înrolat în armata britanică la doar 14 ani, documentele arată că avea de fapt 19 ani când s-a înrolat în 1910.

Când a izbucnit Primul Război Mondial, patru ani mai târziu, în 1914, Tandey și-a făcut repede un nume ca soldat curajos și dornic să lupte în Prima Bătălie de la Ypres. Deși mai târziu a fost rănit în Bătălia de pe Somme și apoi rănit din nou în Bătălia de la Passchendaele, a refuzat să renunțe.

Apoi, în 1918, în timp ce Puterile Aliate luau fața Puterilor Centrale în război, Tandey a dat dovadă de un eroism care a rămas legendar până în ziua de azi. Poate cel mai notabil este faptul că i-a ajutat pe britanici să captureze cu succes Marcoing, un act care avea să-i aducă Crucea Victoria pentru „curaj remarcabil”. De asemenea, a fost decorat cu Medalia Militară și Medalia pentru Conduită Distinsă.

La sfârșitul Primului Război Mondial, Tandey era cel mai decorat soldat britanic care a luptat în război. Dar nu pentru asta este cel mai bine cunoscut Tandey.

O presupusă întâlnire cu Adolf Hitler

La aproximativ două decenii după încheierea Primului Război Mondial, premierul britanic Neville Chamberlain a ajuns în Germania în 1938. El încerca să obțină un pact de pace cu Adolf Hitler.

Potrivit BBC, vizita lui Chamberlain a inclus și un sejur la Berghof, refugiul lui Hitler în munții bavarezi. Acolo, Chamberlain a dat peste o pictură care înfățișa soldați aliați la răscrucea de la Menin în 1914.

Fără îndoială, Chamberlain a considerat că tabloul a fost o alegere neobișnuită pentru locuința lui Hitler, mai ales având în vedere umilința pe care Germania o simțea după înfrângerea din Primul Război Mondial. Însă Hitler a susținut că avea o legătură specială cu un soldat britanic din prim-planul tabloului, care era înfățișat transportând un camarad rănit în siguranță.

„Omul acela a fost atât de aproape de a mă ucide încât am crezut că nu voi mai vedea niciodată Germania”, i-ar fi spus dictatorul nazist lui Chamberlain.

După cum a spus Hitler, soldatul ar fi îndreptat arma spre el, dar l-a cruțat în ultimul moment.

Hitler a aflat prima dată despre identitatea lui Henry Tandey după ce a văzut o fotografie cu acesta primind Crucea Victoria într-un ziar, potrivit History UK. Ulterior, el a aflat despre un tablou care înfățișa regimentul lui Tandey, Green Howards, care a fost creat de artistul italian Fortunino Matania.

Și se pare că Hitler a vrut o copie.

Henry Tandey l-a cruțat de fapt pe Adolf Hitler?

Povestea în sine are câteva dovezi care o susțin. Muzeul Green Howards a confirmat că o copie a tabloului Matania se afla în locuința lui Hitler, ceea ce indică faptul că tabloul era important pentru el.

De asemenea, muzeul are o scrisoare de la adjutantul lui Hitler, Fritz Wiedemann, care le mulțumește din plin pentru că au împărtășit imaginea cu dictatorul: „Führerul este, în mod natural, foarte interesat de lucruri legate de propriile experiențe de război. A fost evident emoționat când i-am arătat fotografia”.

În ciuda acestei legături, biograful lui Henry Tandey, Dr. David Johnson, a pus la îndoială autenticitatea presupusei întâlniri dintre Tandey și Hitler. El subliniază că soldatul care i-a cruțat viața lui Hitler ar fi fost probabil acoperit de noroi și sânge, ceea ce ar fi făcut dificil pentru dictator să îi recunoască asemănarea în tablou sau chiar într-o fotografie.

Johnson subliniază, de asemenea, că unitatea lui Hitler fusese mutată la aproximativ 80 de kilometri nord de cea a lui Tandey cu 11 zile înainte de presupusa întâlnire, care a avut loc la 28 septembrie 1918. În plus, documentele de la Arhivele Statului Bavarez indică faptul că Hitler a fost în concediu între 25 și 27 septembrie. Johnson spune că acest lucru înseamnă că Hitler era probabil în permisie și pe 28 – sau că tocmai se întorcea la unitatea sa, care era încă departe de cea a lui Tandey.

Era posibil ca Hitler să fi identificat din greșeală omul greșit care l-a salvat? Sau să fi inventat povestea? Johnson crede că este vorba de cea de-a doua variantă.

După cum a spus Johnson în The History Press, „Hitler intenționa să impresioneze poporul german că fusese salvat pentru un scop mai mare, și anume restaurarea Germaniei la ceea ce el considera a fi adevărata sa poziție în lume”.

Johnson a adăugat: „Povestea suna mult mai bine dacă era înfrumusețată de afirmația că bărbatul în cauză era cel mai decorat soldat care a supraviețuit Primului Război Mondial, mai degrabă decât un anonim, dar totuși eroic, Tommy, al cărui curaj nu atrăsese aceeași atenție.”

Răspunsul lui Henry Tandey la acuzații

Henry Tandey a auzit probabil pentru prima dată despre povestea lui Hitler în 1938, după ce un alt ofițer i-a povestit despre conversația lui Chamberlain cu dictatorul.

Tandey a confirmat că a cruțat soldați pe 28 septembrie 1918, dar nu era sigur că Hitler era unul dintre ei. Potrivit BBC, el a fost citat într-o ediție din august 1939 a ziarului Coventry Herald spunând: „Potrivit lor, l-am întâlnit pe Adolf Hitler. Poate că au dreptate, dar nu mi-l amintesc”.

Dar doar un an mai târziu, în 1940, Tandey părea să accepte povestea despre faptul că l-ar fi cruțat pe Hitler ca fiind reală. Atunci a fost citat spunând: „Dacă aș fi știut ce se va dovedi a fi. Când am văzut toți oamenii, femeile și copiii pe care i-a ucis și rănit, mi-a părut rău că l-am lăsat să plece”.

Din cauza acestui citat, unii oameni sunt convinși că întâlnirea lui Tandey cu Hitler a avut loc cu adevărat. Cu toate acestea, acest citat a fost rostit la scurt timp după ce casa lui Tandey fusese bombardată de Luftwaffe, așa că este posibil ca acesta să fi fost pur și simplu emoționat de faptul că și-a văzut cartierul distrus.

În plus, Tandey nu a mai vorbit niciodată în public despre presupusul incident. Johnson a precizat că povestea despre faptul că Tandey l-a cruțat pe Hitler pare să fi reapărut doar după ce Tandey a murit la vârsta de 86 de ani, pe 20 decembrie 1977.

Nu se poate confirma niciodată dacă afirmațiile lui Hitler au fost valabile. Dar ceea ce poate fi confirmat este că Tandey a fost unul dintre cei mai remarcabili soldați din Primul Război Mondial. De la curajul său în luptă până la codul său de conduită care l-a împiedicat să împuște un rănit, nu este de mirare de ce a câștigat atât de multe laude.

Registration

Aici iti poti reseta parola