Monumentul ridicat în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial și a lui Aurelian Mihăilescu, ucis de bolșevici la 10 mai 1923 în timp ce păzea hotarul Nistrului, a fost restabilit la Olănești, raionul Ștefan Vodă, Republica Moldova (fostul județ Cetatea Albă), anul acesta, la inițiativa Asociației „Monumentanum”.
Acţiunea s-a realizat în baza Deciziei Consiliului local Olănești, a unei Hotărâri de Guvern, fiind avizat de Comisia Monumentelor de For Public.
Primarul şi preotul localităţii din raionul Ştefan Vodă sunt împotriva ridicării monumentului, chiar dacă amândoi deţin cetăţenia română.
„Răscoala de la Tatarbunar”
Pe monumentul ridicat în memoria granicierilor căzuţi în timpul Primului Război Mondial este scris numele căpitanului Aurelian Mihăilescu, grănicer român ucis de bolşevici în 1923 şi decorat post-mortem de Regele Ferdinand I.
Aurelian Mihăilescu a luptat în Primul Război Mondial, fiind decorat de mai multe ori de Regele Ferdinand pentru eroismul dovedit în luptele de la Turtucaia și Mărășești, iar în 1922 s-a căsătorit la Criuleni cu o basarabeancă.
În mai 1923 a fost împușcat la datorie, după ce deconspirase o bandă de bolșevici care pregăteau așa-zisa „răscoală de la Tatarbunar” și aduceau clandestin, din URSS, armament în Basarabia.
Ulterior, în 1933, grănicerii din Olănești ridicaseră un monument în memoria colegului lor, care a fost distrus în 1945, la fel cum s-a întâmplat şi cu mormântul căpitanului Aurelian Mihăilescu.
Cârdășia criminală
„Cei mai înverşunaţi împotriva acestui monument au fost consilierii socialişti, care s-au arătat deranjaţi de faptul că pe monument a fot scris numele ostaşului român – Aurelian Mihailescu. O barbarie totală, după ce au cioplit numele, aceştia au dat cu mortar ca să nu să se observe aceste urme de vandalizare”, a declarat Iulian Rusanovici, reprezentantul Asociaţiei „Monumentanum”.
„Primarul a refuzat să depună plângere la poliţie, mi-a spus să depun eu această plângere, deoarece lui nu-i trebuie fiindcă a fost o ilegalitate să scriu numele acestui erou pe monument, în pofida faptului că deţin autorizaţie de construcţii de la minister pentru aceste inscripţii”, mai spune Iulian Rusanovici pentru TVR Moldova.
„Preotul susţine această cârdăşie criminală ca să prevină o eventuală sfinţire a monumentului cu participarea unui episcop de la Patriarhia Română. Preotul a spus că preoţii români nu au ce căuta în această localitate. Vreau să spun că atât primarul şi preotul au cetăţenie română”, mai spune reprezentantul Asociaţiei.
Istoricul şi deputatul Octavian Ţîcu a scris pe Facebook că, cetăţenilor români din Republica Moldova implicaţi în astfel de acţiuni, ar trebui să li se retragă cetăţenia.
Sursa foto: deschide.md