Cel mai neașteptat dintre toți, poate, a fost generalul german Ernst-Günther Baade, care a făcut din kilt o piesă din ținuta sa obișnuită de luptă, ceea ce l-a pus în contrast puternic cu cei alături de care a servit.
A servit în Afrika Korps
Ernst-Günther Baade a participat la Primul Război Mondial, înrolându-se voluntar în armata germană la doar 17 ani. S-a înrolat în Regimentul 9 Ulanen și a fost ales în cele din urmă pentru pregătirea ofițerilor, după care a fost promovat la gradul de Leutnant.
La câțiva ani după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Baade a fost repartizat în Rezerva Führerului, înainte de a prelua comanda Regimentului 115 de pușcași, Divizia 15 Panzer, la 15 aprilie 1942. La acea vreme, regimentul servea în Cirenaica și Libia.
În timp ce se afla acolo, a luat parte la Bătălia de la Bir Hakeim din mai 1942. După angajament, a fost decorat cu Crucea de Cavaler a Crucii de Fier cu Frunze de Stejar și Săbii pentru acțiunile sale. Deși a continuat să servească alături de oamenii săi, la doar o zi după ce i s-a acordat medalia, Baade a fost rănit în luptele de la El-Alamein, la 28 iulie 1942, și a fost dus înapoi în Germania pentru a se recupera.
Sosirea lui Ernst-Günther Baade în Italia
La ceva timp după ce a fost autorizat să se întoarcă la datorie, Ernst-Günther Baade a primit comanda forțelor care apărau Strâmtoarea Messina în timpul evacuării germane din Sicilia în august 1943. La scurt timp după aceea, a fost pus la comanda Diviziei 90 Infanterie Ușoară în timpul Bătăliei de la Monte Cassino, încercarea Aliaților de a străpunge Linia de Iarnă și de a-și împinge trupele mai departe în Italia și, apoi, la Roma.
În timpul petrecut în cadrul Diviziei 90, Baade și-a asumat sarcina de a distruge de unul singur un tanc inamic cu o armă de infanterie. Pentru acest lucru, a primit insigna de distrugere a tancurilor. Deși a fost un ofițer cu rezultate bune, Baade era cunoscut mai ales pentru alegerile sale vestimentare, comportamentul și armele sale excentrice. Și-a construit această reputație neobișnuită în timp ce a servit în Afrika Korps.
Excentricitatea lui Ernst-Günther Baade a dus la purtarea unui kilt
Îmbrăcămintea aleasă de Ernst-Günther Baade a fost un kilt scoțian, departe de uniforma tipică a unui ofițer german. Exteriorul său era format dintr-o beretă neagră, împodobită cu o panglică de tartan care se asorta cu kilt-ul. Nu făcea decât să-i sporească înfățișarea, Claymore, o sabie scoțiană, pe care o purta la spate, în loc de pistolul Luger tipic, folosit pe scară largă pe tot parcursul războiului.
Trebuie remarcat faptul că unele surse spun că, de fapt, purta un pumnal cu mâner de os.
În cazul în care a decis să poarte o armă, Baade ar fi atârnat-o de gât. Nu era niciun secret că era foarte atașat de Regatul Unit. Vorbea perfect engleza, unii mergând până la a-l numi anglofil. În ciuda aparentei sale afecțiuni pentru inamic, era dedicat țării sale, urmărind bătăliile de pe front.
În momentul în care războiul se apropia de sfârșit, Ernst-Günther Baade și-a câștigat o reputație populară în rândul trupelor sale. El vizita frecvent liniile de front pentru a-și inspecta oamenii, în loc să se ascundă de pericol. De asemenea, a ajutat și faptul că servise anterior ca „soldat” în Primul Război Mondial, ceea ce l-a făcut și mai respectat.
Baade nu avea să supraviețuiască războiului. Generalulleutnant îmbrăcat în kilt a fost rănit la 24 aprilie 1945, în timp ce călătorea în mașina sa de stat major în apropiere de Neverstaven, Germania, când un avion de vânătoare britanic și-a îndreptat mitralierele spre el. Deși atacul nu l-a ucis pe Baade, acesta a fost trimis la spitalul din Bad Segeberg, unde a murit la 8 mai 1945, ziua capitulării germane.