Evenimentul Istoric > Articole online > Erasmus: Războiul este glorificat numai de cei care nu l-au trăit! Suferințe din Al Doilea Război Mondial în imagini
Articole online

Erasmus: Războiul este glorificat numai de cei care nu l-au trăit! Suferințe din Al Doilea Război Mondial în imagini

Al Doilea Război Mondial reprezintă în primul rând o dramă a umanității, fiind cel mai sângeros conflict din istorie, cu circa 60 de milioane de morți, din care două treimi au fost civili.

Londra în timpul bombardamentelor din 1940 (Wikipedia)

Majoritatea acestora au fost victimele Holocaustului, masacrelor etnice, bombardamentelor, bolilor și foametei. Prevederile Conferințelor de Pace de la Haga și Convențiilor de la Geneva au fost încălcate sistematic, fiind nesocotite atât drepturile civililor cât și drepturile militarilor prizonieri de război. Milioane de oameni au fost deportați, dislocați, supuși muncii forțate, abuzurilor precum bătăi, torturi, violuri ori executați sumar.

 

  

Civili sovietici în timpul asediului Leningradului (RIA Novosti)

Parafrazându-l pe marele umanist Erasmus din Rotterdam, războiul este glorificat numai de cei care nu l-au trăit (Dulce bellum inexpertis).

Tributul României

Ateneul Român în urma bombardamentelor germane din 24-26 august 1944 (AMAE)

Și România a plătit un dureros tribut, civilii devenind victime nevinovate ale Holocaustului, bombardamentelor, execuțiilor sumare, deportărilor și foametei, iar militarii au căzut pe câmpurile de luptă sau prizonieri în lagăre, consecință a unor alianțe nefaste, impuse prin forță.

Astfel, această catastrofă umanitară colectivă reprezintă suma dramelor individuale, ale unor oameni ale căror destine au fost prematur, nedrept și brutal întrerupte, așa cum o demonstrează și documentele de arhivă.

Teatrul Național în urma bombardamentelor germane din 24-26 august 1944 (AMAE)

Căderea nazismului nu a reprezentat din păcate începutul unei ere de libertate pentru întreaga Europă, statele central și est europene căzând în scurt timp în spatele Cortinei de Fier, pentru aproape o jumătate de secol, totalitarismul comunist făcând milioane de alte victime.

Europa de Vest a putut în schimb beneficia de libertate și prosperitate, având posibilitatea să edifice proiectul european, bazat pe valori democratice precum libertatea, egalitatea în drepturi și libera circulație a ideilor, persoanelor și bunurilor. Șansa popoarelor și cetățenilor din statele Europei Centrale și de Est a venit mai târziu, odată cu căderea regimurilor comuniste.

Evrei români victime ale pogromului de la Iași din iulie 1941 din „trenurile morții”

 

Sursa: Arhivele Diplomatice ale MAE

 

Registration

Aici iti poti reseta parola