Evenimentul Istoric > Articole online > Epidemia de coronavirus schimbă datele problemei în materie de mondializare
Articole online

Epidemia de coronavirus schimbă datele problemei în materie de mondializare

O lume aproape dependentă de China, pusă de pe o zi pe alta să ia măsuri de izolare, din cauza unei epidemii, se sperie acum mai mult de pierderi economice decât de virus. Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, crede că noul coronavirus este un ”game changer”, adică un element care schimbă datele problemei în economia mondializării.

”Trebuie să tragem toate consecințele acesteia, și, din acest punct de vedere, epidemia de coronavirus este un game changer în mondializare”, a opinat acesta în cadrul unei întrevederi cu omologul său grec, Christos Staikouras.

Le Maire este de părere că noul coronavirus va avea un impact asupra creșterii mondiale și asupra creșterii economice în Europa, prin două canale de difuzare, scrie La Tribune.

Turismul constituie un prim canal, după părerea sa. Franța, spre exemplu, primea circa 2,5 milioane de turiști din China anual, ceea ce reprezenta o parte importantă din turismul din Franța/

El a subliniat necesitatea imperativă de a relocaliza un anumit număr de activităţi şi de a fi mai independenţi pe un anumit număr de lanţuri de producţie.

Al doilea canal de difuzare – cel mai important şi cel mai preocupant – este problema lanţurilor de aprovizionare industrială, a precizat el, evocând în special industria de automobile şi sectorul sănătăţii.

„Suntem foarte dependenţi de aprovizionarea din China şi faptul că în China a încetinit totul a avut un impact direct asupra posibilităţilor de aprovizionare a industriei”, a adăugat el.

„Referitor la sectorul sănătăţii şi al medicamentelor, nu putem continua să depindem în proporţie de 80% sau de 85% de substanţele active pentru medicamente care sunt produse în China, acest lucru ar fi iresponsabil şi nejustificat”, a subliniat Bruno Le Maire.

De altfel, și Fondul Monetar Internațional (FMI) apreciază că economia mondială va avea de suferit din cauza epidemiei de coronavirus.

Extinderea rapidă a epidemiei cu noul coronavirus va reduce probabil creşterea economică a Chinei în acest an la 5,6%, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de prognoza din ianuarie, şi va şterge 0,1 puncte procentuale din avansul economiei mondiale, a avertizat sâmbătă Fondul Monetar Internaţional

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola