Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > În lupta cu pandemia de Covid-19, China interzice călătoriile în afara țării. Decizia va avea consecințe devastatoare pentru companiile și economiile din lume
Caleidoscop

În lupta cu pandemia de Covid-19, China interzice călătoriile în afara țării. Decizia va avea consecințe devastatoare pentru companiile și economiile din lume

china

Impact devastator pentru companiile și economiile din întreaga lume

Luna trecută, un comunicat CNBC atrăgea atenția cu privire la blocarea lanțurilor de aprovizionare la nivel global, asta după ce au apărut noi focare de Covid în China, care au dus la carantinarea unor orașe întregi, inclusiv a metropolei Shanghai. Țara se confruntă în acest moment cu un număr ridicat de cazuri de îmbolnăvire, iar în lupta cu această situație, autoritățile au decis să restricționeze călătoriile „nenecesare” ale cetățenilor peste granițe. Potrivit Ziarului Financiar, această decizie ar urma să aibă consecințe profunde.

După mai bine de doi ani de când ţările au început să-şi închidă graniţele pentru vizitatori pentru a opri răspândirea Covid, China, care se confruntă cu cea mai accelerată răspândire a virusului, încearcă o nouă tactică: călătoriile „nenecesare“ ale cetăţenilor chinezi peste graniţe vor fi de asemenea restricţionate, pentru ca locuitorii să nu aducă virusul acasă din străi­nătate.

Bloomberg relatează astfel că politica „zero cazuri de Covid” a devenit un obstacol pentru Xi Jinping, deoarece a supraevaluat sistemul de control al bolilor bazat pe supraveghere și a subestimat virusul care își schimbă forma. De asemenea, cu toate că economia Chinei a crescut cu 4,8% în primul trimestru din 2022, CNN relatează că țara s-ar putea confrunta cu mari probleme din cauza carantinei instituite în zeci de mari orașe:

„Este posibil ca piețele globale să subestimeze încă impactul, deoarece o mare parte din atenție rămâne concentrată pe conflictul ruso-ucrainean și pe majorările de dobândă ale Rezervei Federale americane”, explică un analist economic.

Chiar dacă este posibil ca aceste măsuri să fie ridicate când China va decide că virusul nu mai reprezintă o ameninţare, decizia recentă a ţării de anulare a evenimentelor sportive interna­ţionale programate pentru mijlocul anului viitor implică faptul că acest lucru nu se va întâmpla anul viitor. Temerile în creştere ale guvernului privitoare la exodul talentelor şi capitalului din China sugerează că reglementările, într-o anumită formă, vor fi menţinute probabil mult mai mult şi vor deveni un fel de normal nou, restricţionat.

Turismul şi sectorul de travel reprezentau peste 10% din PIB-ul mondial înainte de pandemie

Lider mondial la numărul de turiști, decizia de interzicere a călătoriile ar duce la un declin pe termen lung care ar devasta companiile şi economiile dependente de aceștia.

În următoarele trei decenii, turismul extern al Chinei a crescut odată cu economia. Iar vizitatorii chinezi şi banii lor au transformat destinaţii întregi. Turiştii chinezi s-au schimbat de asemenea. Cândva, o călătorie peste graniţe era un lux, însă mai apoi a devenit ceva accesibil pentru chinezii din clasa de mijloc.

În 2021, doar 8,5 milioane de călători chinezi au plecat peste graniţe, în scădere cu peste 95% faţă de valul de dinaintea pandemiei. Cele 255 miliarde $ cheltuite de aceştia peste graniţe în 2019 au dispărut în mare parte, afectând economiile dependente de turism.

La nivel mondial, destinaţii, hoteluri, companii aeriene şi alte servicii de travel resimt o durere similară şi se întreabă când, dacă vreodată, China va permite cetăţenilor săi să călătorească peste graniţe din nou.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola