Evenimentul Istoric > Articole online > Elena Ceauşescu, „crudă şi vicleană”. Portretul schiţat de un site specializat
Articole online

Elena Ceauşescu, „crudă şi vicleană”. Portretul schiţat de un site specializat

Un personaj precum Elena Ceauşescu nu putea scăpa atenţiei cunoscutului site de istorie Vintage News, care colaborează inclusiv cu muzee şi societăți istorice din toată lumea.

„Pentru o vreme, la sfârșitul anilor 1970/1980, Elena Ceaușescu (1916-89) din România a fost una dintre cele mai puternice femei de pe Pământ. Cealaltă, prim-ministrul Marii Britanii, Margaret Thatcher, a fost aleasă de oamenii din țara ei. Elena Ceaușescu a fost soția președintelui și a fost poate nu doar cea mai puternică femeie de pe continent, ci și cea mai urâtă.

A fost soția dictatorului român Nicolae Ceaușescu (1918-89), care a condus România cu mână de fier în anii 1965-89. De-a lungul conducerii sale, Ceaușescu și soția sa au organizat un cult al personalității în jurul liderului, care în multe privințe a fost paralel cu cel al lui Mao, Stalin și Hitler.

Pe măsură ce domnia sa continua, Ceauşescu nu numai că și-a încurajat propriul cult al personalității, ci a devenit o victimă a acestuia. El a cheltuit o mare parte din Produsul Intern Brut al României pe palatul său (încă una dintre cele mai mari clădiri de pe Pământ) și a creat un aparat de securitate atât de intruziv încât se estimează că peste zece la sută din populația țării era formată din informatori.

Acest lucru a fost făcut pentru a-și asigura și prelungi conducerea personală, nu pentru beneficiul țării. Cei care se opuneau lui Ceaușescu, soției sale, familiei și prietenilor lor au dispărut de multe ori – definitiv.

Alături de președinte era soția sa, Elena. În jurul ei s-a construit un alt cult al personalității. În declarațiile oficiale, a fost denumită „Mama națiunii”. Mulți români aveau alte nume nu atât de măgulitoare pentru ea. Din toate punctele de vedere, Elena era crudă, delor strălucitoare, vicleană, răzbunătoare și foarte preocupată de aspectul ei nu atât de bun.

S-a născut într-o familie de țărani și nu a terminat niciodată liceul. La fel ca mulți alți oameni săraci de la începutul secolului al XX-lea, ea a apelat la comunism ca un mijloc prin care muncitorii săraci puteau avea un cuvânt mai larg (sau singurul) despre modul în care era condusă țara.

În 1939 l-a cunoscut pe Nicolae Ceaușescu, care din toate punctele de vedere era un comunist mult mai devotat decât ea. Aşa cum o poate spune oricine, a fost dragoste la prima vedere pentru Nicolae, iar mulți români și istorici cred că aproape de la început, Elena l-a avut în palma ei. S-au căsătorit în 1947, într-un moment în care comunismul sponsorizat de sovietici prelua Europa de Est.

După vreo douăzeci de ani, Nicolae Ceaușescu se ridicase în fruntea Partidului Comunist Român și în 1965 a devenit șeful partidului. Doi ani mai târziu a fost ales președinte al Republicii Socialiste România.

La început, Ceaușescu era o figură relativ populară printre liderii comuniști. El a introdus unele beneficii pentru muncitori și, pe parcursul primilor săi ani de funcție, și-a făcut propriul drum în politica externă într-un moment în care majoritatea regimurilor comuniste din Europa de Est și-au luat indicațiile de la Moscova. Pentru oamenii din țara sa, Ceaușescu era un om dispus să riște mânia URSS pentru a-și îmbunătăți țara.

Cu toate acestea, odată cu trecerea timpului, Ceaușeştii au devenit din ce în ce mai îndrăgostiți de bogăție și lux. Când minerii au intrat în grevă în 1977, conducerea partidului le-a spus minerilor că «marele lider» și soția lui lucrează personal la o soluție pentru problemele lor și nu se pot întâlni cu ei. În realitate, își petreceau timpul la stațiunea lor din Marea Neagră, cu servitori.

Pe măsură ce Elena a călătorit în lume, a devenit din ce în ce mai geloasă pe ceea ce aveau alții. În China, a fost geloasă pe puterea soției lui Jiang Qing Qing (care a fost în cele din urmă închisă de dușmanii lui Mao), iar în Filipine a fost geloasă pe stilul de viață opulent și aspectul frumos al lui Imelda Marcos (de asemenea, înlăturată).

Odată cu trecerea anilor, ea a devenit atât de înfumurată încât nu a permis publicarea imaginilor de profil, iar fotografiile care au ajuns în fața publicului au fost, de obicei, aranjate într-un fel. Elena era conștientă de nasul ei mare, de posterior şi trăsăturile clare țărănești.

Când au venit comuniștii la putere, Elena era secretară în Ministerul Afacerilor Externe și nu una prea bună. Cu toate acestea, din 1972, pe măsură ce soțul ei și-a consolidat puterea, a fost ridicată la funcții guvernamentale din ce în ce mai puternice.

Pe parcursul anilor 1970 a fost numită sau aleasă pentru tot mai multe funcții în cadrul guvernului și al Partidului Comunist, iar în 1980 a fost numită prim-viceprim-ministru – al doua la putere după soțul ei.

Era cunoscută ca o persoană extrem de răzbunătoare şi pe a cărei parte rea nu ai vrut să fii. Dușmanii ei, reali sau percepuți, s-au trezit cu locuri de muncă în părți îndepărtate ale țării sau, mai rău, în patul unui lagăr de muncă sau la capătul unei ţevi de pușcă.

Atât ea, cât și soțul ei au condus națiunea mai puțin ca pe una comunistă și mai mult ca propria lor feudă personală – mulți au comparat familia Ceaușescu cu o organizație mafiotă. Dacă erau bani de făcut, Ceaușeştii aveau mâna în ei.

Elena nu era doar geloasă pe acele femei care arătau mai bine sau erau mai elegante decât ea, ci și pe oricine cu mai multă educație. Cu toate acestea, la sfârșitul vieții, ea a fost doctor în Chimie și a fost autorul multor lucrări științifice pe această temă. Cu toate acestea, povestea reală este că a plătit/a forțat oamenii de știință notabili să-i scrie doctoratul și alte lucrări.

Cei puțini care au refuzat s-au trezit că nu au mai primit niciodată o promovare sau au fost trimişi să predea cursuri în provincie. Deși a fost o chestiune ştiută că Elena Ceaușescu nu a făcut niciodată o lucrare/cercetare proprie, nimeni, nici în România, nici pe plan internațional, nu a apelat la ea – a fost soția celui mai puternic bărbat al națiunii care a făcut milioane de dolari în afaceri la nivel internațional.

Ea a fost, de asemenea, șefa mai multor departamente guvernamentale care au avut legătură cu științele. În rolul ei de șefă a științelor, a câștigat o poreclă, și nu una măgulitoare: «Codoi», care este pronunția română a abrevierii pentru CO². CO pentru Carbon-Oxigen și doi, echivalentul în română pentru «two».

Nu este întâmplător faptul că cuvântul «Codoi» nu este doar un acronim, ci un cuvânt propriu-zis în limba română care înseamnă «coadă mare», pe care Elena Ceaușescu a avut-o și a încercat să o ascundă. România a fost una dintre ultimele națiuni din Europa de Est care a experimentat valul anticomunist din 1989. Revoluția sângeroasă a izbucnit în decembrie, iar în ziua de Crăciun, Elena și soțul ei au fost condamnați după un scurt proces și au fost împușcați”, arată autorul Matthew Gaskill pe thevintagenews.com.

Registration

Aici iti poti reseta parola