Colecția împărătesei Ecaterina cea Mare reflectă pasiunea sa bine documentată pentru artele decorative.
Pentru Ecaterina cea Mare, bijuteriile erau mult mai mult decât o podoabă
Împărăteasa din Rusia – care a domnit între 1762 și 1796 după ce și-a răsturnat propriul soț, Petru al III-lea – a înțeles că bijuteriile pot transmite putere, autoritate, bogăție și statut. Se știe că își îmbracă piesele strălucitoare atât în sălile de bal ale înaltei societăți, cât și în timp ce se întâlnea cu generalii săi pentru a discuta despre planurile de luptă.
Campioană a mișcării iluministe din acea vreme, ea a îmbrățișat, de asemenea, noțiunea de bijuterie ca artă și a colaborat cu bijutierii de top de la curte pentru creații special comandate.
Pe măsură ce colecția sa creștea, ea a dedicat o întreagă cameră din Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg, numită Camera Strălucitoare, pentru depozitarea și expunerea bijuteriilor și a altor comori.
Bijuteriile coroanei imperiale
Cele mai impresionante piese ale Ecaterinei au făcut parte din Bijuteriile Coroanei Imperiale Ruse, transmise succesiv conducătorilor Romanov până când monarhia a fost abolită în 1917, în timpul Revoluției Ruse. Piesa centrală a colecției este Coroana Imperială, creată pentru încoronarea Ecaterinei în 1762 de bijutierul Jérémie Pauzié de la curtea din Geneva.
Concepută în stil bizantin, aceasta prezintă două semisfere de aur și argint, simbolizând imperiul roman de est și cel de vest, împreună cu 75 de perle și aproape 5 000 de diamante indiene care formează frunze de laur și stejar pentru a reprezenta puterea și rezistența. Coroana ornamentată, care cântărește mai mult de 1,5 kg, este încununată cu un rubin și o cruce cu diamante.
Un alt element remarcabil al colecției Bijuteriilor Coroanei este diamantul Orlov, un diamant sclipitor din regiunea Golconda din India. Piatra i-a fost dăruită Ecaterinei de către iubitul ei de atunci, contele Grigory Grigoryevich Orlov – în ceea ce se crede că a fost o încercare de a-i recâștiga favoarea – și a fost încorporată în sceptrul imperial în 1774. Orlovul este o raritate printre diamantele istorice datorită stilului său original indian de tăietură în roz.
Bijuteriile Coroanei Imperiale sunt păstrate în prezent în Arsenalul Kremlinului din Moscova.
Colier și broșă cu smaralde
Ecaterina avea o pasiune deosebită pentru smaralde, iar una dintre cele mai faimoase bijuterii ale sale era o piatră prețioasă cu tăietură dreptunghiulară. La moartea sa în 1796, colecția personală de bijuterii a împărătesei a fost transmisă copiilor săi. Cartier a cumpărat în cele din urmă smaraldul de la familia regală rusă în 1927 și l-a tăiat pentru a-i spori strălucirea.
Bijuteria a fost apoi suspendată de un colier strălucitor cu diamante și a fost achiziționată de magnatul John D. Rockefeller Jr. în 1954. După ce a fost vândut din nou în 1971, colierul a rămas în mâinile colecționarilor privați. A reapărut în 2019, când Christie’s l-a scos la vânzare și l-a vândut unui colecționar privat pentru mai mult de 4 milioane de dolari.
În 2010, Christie’s a scos la licitație o broșă cu smarald care i-a aparținut împărătesei. Piatra cu tăietură hexagonală este încastrată într-un decor ajurat pe două niveluri, înconjurat de diamante tăiate în trandafir, mărginit de diamante tăiate în mine și montat în aur acoperit cu argint. Broșa a fost vândută pentru mai mult de 1,65 milioane de dolari.
Colier Bow deținut de Ecaterina cea Mare
Colecția personală de bijuterii a împărătesei includea un colier cu diamante prevăzut cu o încuietoare distinctivă cu nod în arc. Colierul și închizătoarea au fost comandate individual de către împărăteasă – cândva între 1760 și 1780 – și ea purta cele două piese împreună și separat.
Colierul a rămas în familia imperială rusă până în 1927, când a fost adus la Londra și vândut ca parte a unei licitații a bijuteriilor de stat rusești. Bijuteria a fost scoasă din nou la licitație în 2016, de casa Sotheby’s din Geneva.
Ecaterina a deținut la un moment dat un ceas pandantiv unic, cu o stea, o explozie solară și o cheie încrustate cu diamante, atârnate de o carcasă rotundă cu pavé de diamante, detaliată cu un cifru de rubin acoperit cu coroana imperială. Ceasul se află la Muzeul Hillwood Estate din Washington, D.C., fosta casă a mondenei Marjorie Merriweather Post, o colecționară importantă de artă din epoca Rusiei imperiale.